Kolacja andrzejkowa w Majolika - Villa Uphagena! Start imprezy: 19:00 / 30 listopada.
Menu andrzejkowe: do wyboru. Specjalnie przygotowane przez naszego Szefa Kuchni Radosława Gierałtowskiego.
Menu APszenno - żytnie pieczywo własnego wypieku (
Pieczywo / masło migdałowe)
Solny śledź holenderski marynowany w syropie cebulowym posypany skorzonerą, skropiony olejem z orzecha (
Śledź holenderski / jabłko / kwaśna śmietana / pigwowiec)
Krem na bazie jeziornych raków polskich z pomidorami i wódką różaną, aromatem róży i liścia laurowego z żółtkiem panierowanym. Stuletni przepis z Polskiej Księgi Kulinarnej (
Krem z raków / wódka różana / żółtko w panierce / koper / pieczony pomidor)Duszone w czerwonym winie wytrawnym z warzywami korzennymi, jałowcem i trawą żubrową, podane z puree ziemniaczanym (
Poliki wołowe / glazurowana marchew / puree ziemniaczane / sos musztardowy)
Custard cytrynowy / jeżyna / lody z pasternaku / listki Begonii (T
arta cytrynowa / jeżyna / lody z pasternaku)
Menu BPszenno - żytnie pieczywo własnego wypieku (
Pieczywo / oliwa z oliwek)
Siekany ze szczypiorkiem i czerwoną cebulą, mango, posypany chrupkami z tapioki z dodatkiem chilii (
Tatar z awokado / mango / chilli / chips z tapioki)
Krem porowo - ziemniaczany gotowany na białym winie (
Krem parmentier / migdały / oliwa rzepakowa)
Chrupiące kotleciki sojowe z aromatem pasty miso podane z dzikim brokułem, palonymi pomidorami (
Kotleciki sojowe / bimi / pomidory / sos estragonowy)
Tofurnik (
Wegańskie ciasto z białą czekoladą i malinami)
Na wieczorze andrzejkowym, na stołach będą królować tradycyjne potrawy, ale w autorskiej interpretacji naszego Szefa. Na pewno bardzo mocny akcent będzie stanowić przystawka - autentyczny śledź holenderski sprowadzany do naszej restauracji niemal prosto z Morza Północnego. Oczywiście można powiedzieć, że to jedna z najpopularniejszych propozycji w nadmorskim menu - solony śledź... Ale każdy kto choć raz spróbuje naszego, prawdziwego holenderskiego śledzia, od razu poczuje różnicę! A do tego sposób przyrządzenia - m.in. ze skorzonerą i pigwowcem! To danie, dla którego wielu Gości specjalnie przychodzi do naszej restauracji...
Kolejne propozycje na Andrzejki to m.in. krem z raków z wódką różaną i poliki wołowe duszone m.in. w jałowcu i trawie żubrowej. Przygotowaliśmy także specjalne menu dla tych, którzy nie jedzą mięsa. Wegetariańskie Andrzejki zacznie w naszej restauracji... tatar! Ale z awokado, mango, chili i chipsami z tapioki. Następnie, Szef Radosław Gierałtowski proponuje krem parmentier z migdałami i kotleciki sojowe w niezwykłej odsłonie. Deser to już propozycja Cukierni Majolika Villa Uphagena. W menu znalazły się tarta cytrynowa z lodami z pasternaku, a także wegańskie ciasto z białą czekoladą i malinami dla tych, którzy wybiorą andrzejki wegetariańskie.