Kolacja Degustacyjna "Les Grands Maîtres" z degustacją wina, którą poprowadzi Paweł Zduniak. Wieczór inspirowany wielkimi mistrzami francuskiej sztuki kulinarnej - Carême'em, Escoffierem i Bocuse'em.
Menu łączy elegancję klasycznej haute cuisine z bogactwem tradycyjnych receptur oraz finezją doboru serów i win. To podróż przez historię francuskiego stołu - od wyrafinowanych amuse-bouche po ikoniczne desery, które na zawsze zapisały się w kanonie światowej gastronomii.
Każde danie zostało sparowane z wykwintnym francuskim serem i kieliszkiem wina, podkreślającym charakter i smak potrawy, by stworzyć pełną harmonię kulinarną.
Zapraszamy do rezerwacji
Menu Degustacyjne Les Grands MaîtresAmuse-Bouche (Carême)Vol-au-Vent de Volaille miniaturowe, złociste ciasto francuskie wypełnione kremowym ragout z kurczaka i pieczarek.
Ser: Chaource
Entrée(Escoffier)Pâté en Croûte -klasyczny francuski pasztet z wieprzowiny, cielęciny i dziczyzny, zapiekany w złocistym cieście i podawany w plastrach z aromatyczną galaretką i świeża truflą
Ser: Comté
Poisson (Escoffier)Sole à la Meunière -Sola smażona w maśle, podana z kaparami, cytryną i natką pietruszki. Serwowana z delikatnym purée ziemniaczanym z dodatkiem oliwy truflowej
Ser: Crottin de Chavignol
Plat Principal (Bocuse)Filet de Bœuf Rossini polędwica wołowa z foie gras, podana na grzance z brioche, z sosem madeira i truflą.
Ser: Roquefort
Dessert(Carême)Île Flottante-Lekkie bezowe wyspy unoszące się na waniliowym crème anglaise, udekorowane karmelem i prażonymi migdałami klasyka francuskiego stołu w wersji wyrafinowanej.
Ser: Chabichou du Poitou
Menu Dégustation VégétarienAmuse-BoucheVol-au-Vent aux Champignons -miniaturowe, złociste ciasto francuskie, wypełnione kremowym ragout z pieczarek i grzybów leśnych, z dodatkiem szalotki, białego wina i odrobiny śmietany. Całość wykończona świeżym tymiankiem i pietruszką.
Ser: Tomme de Savoie
EntréePâté en Croûte Végétarien à la Truffe pasztet w złocistym cieście, wypełniony kremowym farszem z grzybów, soczewicy i orzechów, wzbogacony aromatem czarnej trufli, podawany w eleganckich plastrach.
Ser: Brie de Melun
SoupePotage Parmentier krem z porów i ziemniaków z odrobiną śmietany.
Ser: Cantal Jeune
Plat PrincipalCassoulet végétalien- roślinna wersja klasycznej zapiekanki z Langwedocji, z białą fasolą duszoną powoli z warzywami, ziołami prowansalskimi, grzybami i wędzonym tofu, zapieczona pod złocistą posypką z bułki tartej.
Ser: Ossau-Iraty
DessertÎle Flottante-Lekkie bezowe wyspy unoszące się na waniliowym crème anglaise, udekorowane karmelem i prażonymi migdałami klasyka francuskiego stołu w wersji wyrafinowanej.
Ser: Chabichou du Poitou
Menu 299 złotych za osobę
Treść tworzona na podstawie materiałów prasowych organizatora.