Zapraszamy na wyjątkowe wydarzenie kulinarno-edukacyjne, podczas którego spróbują Państwo intrygujących potraw w połączeniu z winem, specjalnie dobranym do każdej z nich. Obecni podczas wydarzenia
Sommelier oraz
Szef Kuchni opowiedzą o składnikach, procesie przygotowania, tradycjach kulinarnych, a także o połączeniu potrawy i wina.
Sommelier Dariusz Juściński - Dyplomowany Manager-Sommelier. Prowadzący wykłady i warsztaty winiarskie w najlepszych restauracjach w Polsce. Specjalizuje się w prowadzeniu degustacji komentowanych win z nowego i starego świata. Wino to jego pasja i praca.
Szef Kuchni restauracji Stara Kuchnia Jarosław Waloch - w branży hotelarsko-gastronomicznej pracuje od 2006 roku. Doskonalił swoje umiejętności w restauracjach w Polsce, Francji i Norwegii. Pasja i zamiłowanie do cukiernictwa zaprowadziło go m.in. do renomowanej gdańskiej cukierni UMAM. Od 2024 roku Szef Kuchni w ARCHE Dwór Uphagena Gdańsk.
Panowie opowiedzą o składnikach, procesie przygotowania, tradycjach kulinarnych, a także o łączeniu potraw i wina.
Menu:- Tatar z krewetki z żelką mango-marakuja-chilli
- Kozi ser w panierce orzechowej z chutney z cebuli i śliwki, puree gruszkaocet jabłkowy
- Halibut z tymiankowym risotto z mascarpone, bisque homarowy, młode warzywa
- Filet z kaczki sous vide, sos wiśniowy, arancini, puree pietruszkowe
- Mus pistacja-malina-róża
Do każdego z dań podamy dedykowane wino.
Po kolacji odbędzie się aukcja dzieł autorstwa podopiecznych Fundacji Leny Grochowskiej.
Zapraszamy!