Pomorska Rada FSNT NOT w Gdańsku oraz Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Przemysłu Chemicznego O/Gdańsk serdecznie zapraszają na konferencję "Kontrola jakości żywności. Cechy smakowe a zdrowotne", która odbędzie się 5 czerwca w Domu Technika NOT, ul. Rajska 6, Gdańsk.
Celem konferencji jest przekazanie informacji niezbędnych dla wypracowania uzasadnionej opinii
na temat jakości produktów żywnościowych.
KOMITET ORGANIZACYJNY
Przewodniczący - mgr Waldemar Cezary Zieliński
Sekretarz - mgr Karolina Laskowska
Członek - Mgr inż. Mirosław Murczkiewicz
KOMITET PROGRAMOWY
Przewodniczący - prof. dr hab. inż. Bożenna Kawalec - Pietrenko
Członkowie:
dr inż. Jan Bogusławski
prof. dr hab. inż. Ilona Kołodziejska
mgr inż. Zbigniew Nowak
dr hab. inż. Lidia Zander
PROGRAM
10:30-11:00 Rejestracja uczestników
11:00-11:15 Otwarcie konferencji
11:15-11:45 Techniki profilowania - wieloaspektowa ocena sensoryczna żywności
- dr inż. Robert Tylingo
11:45-12:15 Mikroorganizmy w żywności - korzyści i zagrożenia
- dr inż. Edyta Malinowska - Pańczyk
12:15-12:35 Przerwa kawowa
12:35-13:05 Żywność o poprawionej jakości zdrowotnej skierowana do masowego
konsumenta - Gdańskie inicjatywy
- dr inż. Agnieszka Bartoszek
13:05-13:35 Dodatki funkcjonalne do żywności - siła postępu czy po(d)stępu?
- prof. dr hab. inż. Grażyna Cichosz
13:35-14:30 Dyskusja i zakończenie konferencji