stat
Impreza już się odbyła

Kraina miodu | Prapremiera i spotkanie z pszczelarzem

Kino Repertuar wszystkich kin w Trójmieście

Zapraszamy na pokaz specjalny Krainy miodu, wielkiego zwycięzcy festiwalu Sundance oraz tegorocznej edycji Millennium Docs Against Gravity, gdzie film Ljubomira Stefanova i Tamary Kotevskiej zdobył aż cztery statuetki, w tym Nagrodę Prezydenta Miasta Gdyni. Kraina miodu jest macedońskim kandydatem do Oscara®.

Po projekcji spotkanie z pszczelarzem Mieczysławem Białobrzeskim, który opowie o tym, kto może hodować pszczoły i jak wybrać dobry miód? Ostatnie słoiki tegorocznego miodu będzie można kupić na miejscu. Film wejdzie do polskich kin 20 grudnia.

wstęp: bilety do nabycia w kasie i na stronie Gdyńskiego Centrum Filmowego
oraz tutaj: https://bit.ly/37sSCVU
Spotkanie poprowadzi Przemek Rydzewski

Czy pszczoły poszły spać? Jak to w ogóle się robi i czy każdy z nas może zostać pszczelarzem? Dlaczego ule stoją nie tylko na polach i w sadach owocowych, ale też na dachach domów w miastach, nawet w centrum Warszawy? No i jak wybrać I kupić dobry miód? Jak odróżnić wielokwiatowy od rzepakowego, lipowego, a przede wszytkom: jak kupić ten naprawdę prawdziwy?

O filmie:
KRAINA MIODU
Honeyland
reż. Ljubomir Stefanov, Tamara Kotevska/Macedonia Północna/2018/87 min.

50-letnia Hatidze mieszka ze schorowaną matką w górskiej wiosce gdzieś w Bałkanach. Nie mają dostępu do prądu ani bieżącej wody. Kobieta utrzymuje się z produkcji miodu. Nie wykorzystuje jednak pszczół, respektując przyrodę i zasadę połowa dla mnie, połowa dla was. Pewnego dnia do jej okolicy wprowadza się wielodzietna rodzina. Nowi sąsiedzi również zaczynają hodować pszczoły, ale szacunek zastępuje twardy biznes i maksymalna eksploatacja. Czy Hatidze uda się zmienić ich podejście? Tym bardziej, że jeden z chłopców jest wyraźnie pod jej wrażeniem

Gość:
Mieczysław Białobrzeski pszczelarz, prowadzi w pełni ekologiczną rodzinną pasiekę na Mazurach. Stosuje tradycyjne, nieprzemysłowe metody. Pszczoły otoczone są czułą opieką. Miód jest całkowicie naturalny, bez dodatku cukru i wody, niepodgrzewany. Miodobranie odbywa się dwa razy w roku w maju i w lipcu.

Przeczytaj także