Krewetki cenione są za wyśmienity smak, jak również za wartości odżywcze i niską kaloryczność. To słodkowodne i morskie skorupiaki, jest ich ponad 2000 gatunków. Występują w wodach całego świata. Warsztaty będą w całości poświęcone krewetkom. Dowiecie się jak się je poławia, segreguje i z jakiego miejsca na świecie krewetki są najlepsze.
Przygotujemy różne rozmiary krewetek, od małych po naprawdę duże sztuki. Nauczycie się jak oczyszczamy i obieramy krewetki, gdzie kupować i na co warto zwracać uwagę podczas zakupów, tak aby dania które z nich przygotujecie były naprawdę wyjątkowe. Poznacie różne techniki kulinarne, które pozwolą Wam na nowo odkryć te fantastyczne skorupiaki.
Przygotujemy:
- ceviche z krewetek i mango
- koktajl z krewetek i awokado
- kwaśno-słodka zupa z mlekiem kokosowym i krewetkami
- risotto z krewetkami solirodem i szafranem
- sałata z krewetkami sous vide z wędzoną i wędzoną papryką i majonezem sriracha
- olbrzymie krewetki z grilla z sosem garam masala