W czerwcu organizowany jest wielki finał akcji Kucharze Pomagają z okazji Dnia Dziecka. Zwieńczeniem całego wydarzenia będzie kolacja charytatywna przygotowana przez uznanych kucharzy z całej Polski.
Kucharze Pomagają to inicjatywa, stworzona przez znanego i cenionego kucharza Tomka Jakubiaka, do tej pory zaangażowanego m.in. w akcję SOS Wioski Dziecięce. Dotychczas wspólnie zorganizowano cykl eventów na niewielką skalę w popularnych restauracjach w różnych miastach, z których cały dochód przeznaczony był na wybrany cel charytatywny.
STREFA ZIEMNIAKAStrefa podzielona zostanie na:
- potato bary, serwujące ziemniaki na 12 sposobów,
- pokaz kulinarny z ziemniakiem w roli głównej,
- warsztaty naukowo - kulinarne w formie gier i zabaw.
WARSZTATY KULINARNE:W trakcie warsztatów dzieciaki dowiedzą się, że różne odmiany ziemniaków mają różne właściwości i mogą służyć do różnych celów, zarówno w kuchni jak i w innych dziedzinach życia. Dowiedzą się, również skąd pochodzą ziemniaki i kiedy do nas przybyły. Trzy stanowiska, które będą symbolizować różne odmiany ziemniaków zgrupowane w 3 typy kulinarne. Dzieci odwiedzając stanowiska będą mogły uczestniczyć w każdej z trzech zabaw:
Typ kulinarny A - zwięzły I konkretny - doświadczenie naukowe z ziemniakiem,
Typ kulinarny B - ogólnoużytkowy - zabawy podwórkowe z ziemniakiem (3 dyscypliny sportowe),
Typ kulinarny C - mączysty - warsztat kulinarny, robienie kisielu ze skrobi ziemniaczanej, syropu owoców sezonowych.
Każde dziecko będzie mogło własnoręcznie przygotować swój owocowy kisiel. Czas wspólnego przygotowania kisielu ok. 5-10 min. Oprócz tego będzie stanowisko dla maluchów do robienia pieczątek z ziemniaków. W wersji rozszerzonej stemple można robić na torbach bawełnianych.
STREFA ZERO WASTE (NIE MARWUJEMY JEDZENIA!)Zero waste, w dosłownym tłumaczeniu "brak śmieci" lub "brak marnowania", to styl życia, zgodnie z którym człowiek stara się generować jak najmniej odpadów, a tym samym nie zanieczyszczać środowiska. W ramach tej strefy pokaz kulinarny "Jak gotować żeby nie marnować" poprowadzi szefowa kuchni Jagna Niedzielska.
STREFA RUCH TO ZDROWIERywalizacja sportowa dzieci na świeżym powietrzu, gry I zabawy na stadionie lekkoatletycznym.
DMUCHANE MIASTECZKOGASTRO STREFAW tej strefie przygotowane będą street foodowe specjały, przez gwiazdy telewizji pod okiem fantastycznych szefów kuchni tj.:
David Gaboriaud - prowadzący program David w Europie tym razem trafi do Sopotu, aby zabrać dzieciaki w podróż po europejskich smakach.
Marieta Marecka - znana z takich programów jak: "365 obiadów Mariety Mareckiej" czy "ABC gotowania" w ramach swojej strefy pokaże dzieciom jak szybko i łatwo przygotować zdrowe posiłki.
Ania i Małgosia - podczas wyjątkowych pokazów cukierniczych "Dziewczyny z wypiekami" przygotują wspólnie z najmłodszymi to, co wszyscy lubimy najbardziej, czyli słodkości.
STREFA GRILLOWATo jedna ze stref, w której zorganizujemy miejsca oraz produkty do grillowania. Będzie to kolejna edycja znanej mieszkańcom Sopotu imprezy pt.. "Wielkie Sąsiedzkie Grillowanie". Łączymy imprezy, z których cały dochód zasili cel charytatywny.
STREFA ZIÓŁW tej strefie prowadzone będą warsztaty z tematyki zastosowania ziół w kuchni. Prowadzący opowiedzą, w jaki sposób należy je hodować oraz o nie dbać.
ATRAKCJE TOWARZYSZĄCE- koncert lokalnych zespołów,
- występy dzieci z sopockiego ośrodka kultury,
- pokazy kulinarne znanych kucharzy,
- malowanie twarzy, bańki mydlane, szczudlarze.
KOLACJA CHARYTATYWNAZwieńczeniem całego wydarzenia będzie 5-daniowa kolacja przygotowana przez uznanych szefów kuchni z całej Polski. Wraz z zaproszeniem na tę kolację zapewniamy Gościom niezapomniane doznania smakowe i niezwykłą, magiczną atmosferę.
CEL WYDARZENIA Podczas tegorocznego wydarzenia z okazji Dnia Dziecka postanowiliśmy wspomóc właśnie tę grupę osób, która do tej pory okazywała nam ogromne wsparcie. Zatem cały dochód z wydarzenia organizowanego na Stadionie Leśnym w Sopocie oraz z kolacji charytatywnej, zostanie przeznaczony na pomoc dla dzieci kucharzy, które borykają się z różnymi niepełnosprawnościami.