stat
Impreza już się odbyła
PATRONAT
Kino Repertuar wszystkich kin w Trójmieście

W trzeci weekend listopada w KinoPorcie - Centrum Sztuki Współczesnej Łaźnia 2 odbędzie się szósta już edycja Kuchnia+ Food Film Fest, przeglądu filmów kulinarnych, którego organizatorem jest kanał Kuchnia+. Impreza po raz drugi zawita do Gdańska i po raz drugi partnerem wydarzenia jest Fumenti - Akademia Kulinarna, zaś głównym Partnerem Miasto Gdańsk.

16 - 30 listopada 2024, g. 17:00

Gdańsk,
bilety 15 zł
ulgowy 12 zł
6. edycja Kuchnia+ Food Film Fest to łącznie 3 sekcje tematyczne, 13 filmów, dyskusje i spotkania z gośćmi specjalnymi, wydarzenia dodatkowe, a po każdym seansie poczęstunek przygotowywany przez inną trójmiejską restaurację. Przede wszystkim to jednak porcja znakomicie podanej edukacji w jednej z najważniejszej dla nas dziedzin - żywienia.

Program tegorocznego Kuchnia+ Food Film Fest podzielony został na trzy sekcje tematyczne.

Piątek 21 listopada poświęcony zostanie zagadnieniom kulinariów w społeczeństwie. W ramach tego tematu od godziny 17:30 w KinoPorcie rozpoczną się pokazy filmowe. Na pierwszy ogień pójdą francuskie produkcje "Zdrowy jak jogurt?" w reżyserii Frédérica Jacovleva opowiadający o tym, czym naprawdę jest ten lubiany produkt mleczarski oraz "Ziarno niezgody" Clémenta Montforta i Stenki Quillet opowiadający o cichej walce korporacji z rolnikami. Na deser podany zostanie słynny "Food Chain$. Rolnik czy niewolnik" Sanjay Rawala, który pokaże, skąd naprawdę pochodzi nasz "chleb powszedni".

Drugi dzień Kuchnia+ Food Film Festu to przegląd kulinarnych kultur. Ten dzień festiwalu rozpocznie się warsztatami kulinarnymi dla najmłodszych, które poprowadzą w Akademii Kulinarnej Fumenti Weronika Suliga i Kamil Sadkowski. Głównym daniem tego dnia będą jednak pokazy filmowe. Tę część festiwalu rozpocznie o godzinie 15:00 przystawka w postaci bloku filmów, w którym znajdą się "Dashi - esencja Japonii" oraz "Shoyu i sekrety japońskiej kuchni", czyli opowieści przybliżające dwa ważne składniki kuchni Kraju Kwitnącej Wiśni.

Pierwsze danie to kolejny blok, tym razem zawierający jedną filmową produkcję - "Cook It Raw 2013 - Charleston", czyli zapis zeszłorocznego spotkania najlepszych szefów kuchni, a uzupełni je film "Na tropach generała Tso", który wyjaśni nam, kim był tytułowy generał, którego imieniem została nazwana popularna w USA potrawa. Dokument będzie także inspiracją dla specjalnej kolacji filmowej w restauracji Mercato, która zakończy drugi dzień festiwalu.

Niedziela 23 listopada to ostatni dzień Kuchnia+ Food Film Fest. Poświęcony będzie wszystkim smakoszom. Aby odpowiednio wczuć się w klimat prezentowanych filmów, festiwalowa niedziela rozpocznie się o 11:00 specjalnym filmowym śniadaniem w restauracji Pomodoro. O 15:00 w KinoPorcie podane zostanie pierwsze filmowe danie. W pierwszym bloku wyświetlone zostaną dwa filmy: "Kawior - czarne złoto" o fenomenie tego produktu oraz "Kobiety i szampan", który przedstawi losy sześciu pań pracujących na rynku szampanów. W ramach kolejnego pokazu zobaczymy "Kaiseki - menu Koyamy", w którym Hirohisa Koyama, słynny szef kuchni z Japonii, przedstawi nam tajniki kuchni tego kraju, jak również "El Celler de Can Roca - za kulisami najlepszej kuchni świata", który uchyli rąbka tajemnicy słynnej hiszpańskiej restauracji. Po seansach, jak na wydarzenie poświęcone kuchni przystało, rozpocznie się festiwalowa uczta, która będzie jednocześnie zakończeniem imprezy.

Bilety do nabycia na ebilet.pl oraz w kasie kina w dniach festiwalowych.

Kuchnia+ Food Film Fest 6 w liczbach:
6. edycja
2 raz w Gdańsku
3 dni
3 sekcje tematyczne
8 bloków
13 filmów
6. Kuchnia+ Food Film Fest

21-23 listopada 2014
KinoPort - Centrum Sztuki Współczesnej Łaźnia 2

Selekcji filmów 6. Kuchnia+ Food Film Fest dokonała redakcja Kuchni+, autorskiego kanału platformy nc+ i jednocześnie organizatora wydarzenia.

PROGRAM 6. KUCHNIA+ FOOD FILM FEST
Warszawa, Poznań, Gdańsk, Wrocław, Kraków


Niektóre z pokazów składają się z dwóch filmów.

piątek, 21 listopada 2014
17:30 "Zdrowy jak jogurt?"
"Ziarno niezgody"
20:00 "Food Chain$. Rolnik czy niewolnik?"

sobota, 22 listopada 2014
15:00 "Dashi - esencja Japonii"
"Shoyu i sekrety japońskiej kuchni"
17:00 "Gotowane i surowe - kulinarna podróż po Tajwanie"
19:30 "Cook It Raw 2013 - Charleston"
"Na tropach generała Tso"

niedziela, 23 listopada 2014
15:00 "Kawior - czarne złoto"
"Kobiety i szampan"
17:00 "Kaiseki - menu Koyamy"
"El Celler de Can Roca - za kulisami najlepszej restauracji świata"
19:30 "Uczta"


Kuchnia+ Food Film Fest
Kuchnia+ Food Film Fest to wyjątkowy przegląd filmowy prezentujący produkcje poświęcone gotowaniu, sztuce kulinarnej i społecznemu znaczeniu jedzenia. Jego organizatorem jest stacja Kuchnia+, autorski kanał platformy nc+. Ideą przeglądu jest przybliżenie widzom świata kulinariów, a także jego kulis. Pokazom w kinie towarzyszą poczęstunki związane z tematyką danego filmu. Kuchnia+ Food Film Fest to również szereg wydarzeń specjalnych odbywających się w ramach festiwalu, w tym dyskusje z ekspertami i twórcami filmów, warsztaty kulinarne, również dla dzieci oraz inne, bardziej uroczyste imprezy. Filmy prezentowane w ramach przeglądu są następnie emitowane na antenie kanału Kuchnia+.


więcej informacji wkrótce!

Przeczytaj także