stat
Impreza już się odbyła
Ogłoszenia Kursy i szkolenia w Trójmieście

Zapraszamy na warsztaty kulinarne, gdzie poznacie tajniki przygotowywania koreańskich dań! W trakcie zajęć poznamy i przygotujemy pięć różnych potraw: Sundubu Jjigae, Bulgogi, Tteokbokki, Jeon, Hotteok.

w każdy wtorek (do 09.12), g. 17:00

Wstęp wolny
mar 13-15

piątek - niedziela, g. 12:00

Pomlewo,
bilety 1699 zł
Na początku warsztatów zapoznamy się z podstawowymi składnikami kuchni koreańskiej i ich właściwościami smakowymi. Następnie przystąpimy do przygotowania naszej pierwszej potrawy - Sundubu Jjigae, czyli gęstego gulaszu z tofu. Nauczymy się jak dobrać odpowiednie przyprawy i jakie warzywa wykorzystać, by nasza potrawa była smaczna i aromatyczna.

Kolejną potrawą, którą przygotujemy, będzie Bulgogi, czyli grillowane mięso marynowane w sosie sojowym. Nauczymy się jakie mięso wybrać i jak długo marynować, by uzyskać idealny smak. Następnie przystąpimy do przygotowania Tteokbokki, czyli pikantnych klusek ryżowych. Nauczymy się jak przygotować sos gochujang, który nadaje potrawie charakterystyczny smak i jakie dodatki dodać, by uzyskać pełnię smaku. Po pikantnej przystawce przyszedł czas na Jeon, czyli smażone placuszki z mąki ryżowej z różnymi nadzieniami. Nauczymy się jak przygotować ciasto i jakie dodatki wykorzystać, by nasze placuszki były miękkie i aromatyczne. Na koniec zajęć przygotujemy deser - Hotteok, czyli placki z cynamonem i brązowym cukrem. Nauczymy się jak przygotować ciasto i jak dodać odpowiednią ilość składników, by nasze placki były chrupiące i słodkie.

Co przygotujemy? 
- Sundubu Jjigae (ostry gulasz z miękkim tofu)
- Bulgogi (smażona marynowana wołowina)
- Tteokbokki (kluski ryżowe w ostrym sosie)
- Jeon (placki)
- Hotteok (nadziewane "pancakes")

Bonus:

- Zajęcia rozpoczniemy od krótkiego wstępu na temat tradycyjnej kuchni, historii oraz ciekawostek.
- Dostęp do zamkniętej grupy Skōma Food Club.

Co zapewniamy:  

- Poczęstunek kieliszkiem Proseccob! 
- Broszurę z przepisami  
- Fartuch, który możesz zabrać do domu 
- Wszystkie składniki niezbędne do przygotowania dań  
- Zmywanie naczyń!   

Kto prowadzi: 
Mariusz Buller

Co musisz przynieść:  
- Buty na płaskiej podeszwie  
- Wskazane są długie spodnie i bluzka z długim rękawem  
- Plastikowe naczynia bądź słoiki, aby zabrać na wynos pozostałe dania.   

Alergie i ograniczenia dietetyczne: 
Tam gdzie jest to możliwie chętnie zmieniamy przepisy. Niektóre warsztaty będą jednak nieodpowiednie dla osób ze szczególnymi nietolerancjami. Zadzwoń do nas, aby omówić wszelkie istotne alergeny z członkiem zespołu: 507 776 778.

alert Treść tworzona na podstawie materiałów prasowych organizatora.