Kuchnia Molekularna, czyli nauka i gastronomia jako nierozłączne światy. Podczas warsztatów thefood.pl zapozna was z podstawowymi zasadami sferyfikacji potraw, właściwościami i zastosowaniem żelów i espum, a opary ciekłego azotu schłodzą gorącą atmosferę dyskusji na temat historii i przyszłości kuchni molekularnej w Polsce i na świecie.
Zgłębiamy tajniki tej kuchni na poziomie podstawowym co sprawia, że ten kurs jest idealny zarówno dla amatorów, jak i dla tych profesjonalistów, którzy chcą poszerzyć swoją wiedzę w tej dziedzinie. Całość zakończy się degustacją trzydaniowego menu przygotowanego za pomocą technik kuchni molekularnej poznanych na kursie.
Co przygotujemy?starter - sferyczna Buffalo mozzarella na galaretce pomidorowej z cryo dressingiem
danie główne - pierś kurczaka sous vide z warzywami z emulsji maślanej na xantanie
deser - sorbet malinowy na ciekłym azocie z espumą z białej czekolady
Kto prowadzi?Paweł Wątor
Z wykształcenia kucharz i dietetyk. Doświadczenie zdobywał na wyspach w prestiżowych restauracjach grupy Carice Holding na stanowisku Sous Chefa. Pracował w Warszawskim Amber Room jako zastępca Wojtka Modest Amaro, otwierał Gdańskiego Hiltona w utytułowanej restauracji Mercato. Wraz z Mateuszem Trzeciakiem współtworzy firmę thefood.pl, ekspert kuchni molekularnej, której nadał nowy wymiar i znaczenie. Współautor książki Odkrywanie Smaków z Markiem Kondratem, pomagał także twórczo przy książce Kuchnia Polska XXI wieku Wojtka Modest Amaro.