Przez długi czas cały świat uważał, że kuchnia Neapolu i Kampanii najlepiej i najpełniej wyraża "włoskość". I rzeczywiście, to w Neapolu wynaleziono makaron z sosem pomidorowym, spaghetti z małżami i pizzę. Stała obecność w krajobrazie posępnego Wezuwiusza z jednej, a Herkulanum i Pompei z drugiej strony jawi się jako wieczne "memento mori". Na ziemii przemieszanej z lawą wulkaniczną i morskimi algami rosną warzywa i owoce o wyjątkowej pełni smaków i zapachów, łączących aromaty morza i wulkanu - karczochy, morele, białe figi i niewiarygodne wręcz cytryny.
Produktami wiodącymi i omawianymi będą:
mozzarella, fasola, mule, spaghetti, vongole, cytryny, bakłażany, bazylia, pomidory, dorady, czerwona papryka, ośmiornica, ricotta i mascarpone.
Pokażę jak przygotować tradycyjne dania kuchni neapolitańskiej i opowiem o Neapolu, jego historii, zwyczajach kulinarnych, lokalnych potrawach i regionalnych produktach.
Co przygotujemy:
MOZZARELLA IN CARROZZA - Smażona mozzarella "w karocy"
TORTINO DI MELANZANE - Zapiekane bakłażany z pomidorem i mozzarelą
PASTA E FAGIOLI CON COZZE - Zupa fasolowa z makaronem i mulami
SPAGHETTI CON VONGOLE AL. LIMONE - Spaghetti i vongole pachnące cytryną
PEPERONI IMBOTTITI - Faszerowana papryka
ORATA ALL"ACQUA PAZZA" - Dorada w pomidorkach z bazylią
POLPO ALLA LUCIANA - Ośmiornica w pomidorach
SFOGLIATELLA AL. LIMONE - Francuskie ciasto z kremem cytrynowym