stat
Impreza już się odbyła

Rzym jest jednym z tych rzadkich miast, w których liczba cudzoziemców przekracza liczbę mieszkańców, a mężczyzn - razem z klerem - jest dużo więcej niż kobiet. Z tego powodu w Rzymie istnieje bardzo duże zapotrzebowanie na dostarczanie gotowych potraw do prywatnych domów i instytucji publicznych. Wydaje się też, że mieszkańcy Rzymu wolą jadać w trattoriach "pod domem" których jest niezliczona ilość.

lis 16

sobota, g. 14:00 - 16:00

Gdańsk,
bilety 150 zł

w każdą sobotę (od 07.12 do 14.12.2024), g. 12.00

Gdańsk,
Wstęp wolny
Rzym jest miastem po którego ulicach suną procesje pielgrzymów i turystów. To miasto, w którym w biegu, bez rozsiadania się, można zarówno ugasić pragnienie jak i zaspokoić głód. Znajduje się tu dziesięć razy więcej barów niż w jakimkolwiek innym włoskim mieście i we wszystkich podaje się doskonałe espresso i drobne przekąski.
Kulinarną wizytówką Rzymu, najbardziej rzymskim warzywem jest karczoch, a sezonem na jego jedzenie jest wiosna.

Produktami wiodącymi i omawianymi będą: ciabatta, pomidory, ryż, spaghetti, jaja, ser pecorino, makaron bucatini, ogon wołowy, jagnięcina, zioła, cielęcina, włoska szynka "prosciutto".
Pokażę jak przygotować tradycyjne rzymskie dania i opowiem o Wiecznym Mieście, jego historii, zwyczajach kulinarnych lokalnych potrawach i regionalnych produktach.

Co przygotujemy?
BRUSCHETTA - Tradycyjna bruschetta z pomidorami i bazylią
POMODORI RIPIENI DI RISO - Pomidory faszerowane ryżem i ziołami
SPAGHETTI ALLA CARBONARA - Spaghetti carbonara
BUCATINI ALL'AMATRICIANA - Bucatini z rzymskim sosem pomidorowym
CODA ALLA VACCINARA - Duszony ogon wołowy
ABBACCHIO ARROSTO - Pieczona jagnięcina z kartofelkami
SALTIMBOCCA ALLA ROMANA - Fileciki cielęce z szynką, szałwią i kaparami
ZUPPA ROMANA - Ciasto z kremem zapiekane pod bezą

Kto prowadzi?
Claudia Filippi-Chodorowska
Z ziemi włoskiej do Polski w Jej wykonaniu nabiera podwójnego znaczenia. Konsul Honorowy Republiki Włoskiej w drugim pokoleniu. W prosty sposób zdradza największe kulinarne tajemnice Italii. Przez ponad 10 lat właścicielka restauracji Rozmaryn w Sopocie Oddana całkowicie pasji gotowania. Jest członkiem zrzeszenia włoskich restauratorów na świecie "Ciao Italia" w Rzymie.