W kuchni chińskiej odnaleźć można kulturę, naukę i sztukę Państwa Środka. Niektóre z przepisów mają nawet po kilka tysięcy lat i są nadal wykorzystywane! Od kilkudziesięciu lat potrawy z kuchni chińskiej można odnaleźć w różnych zakątkach świata, a dla samych Chińczyków jedzenie stanowi jeden z najważniejszych elementów jedzenia.
Aby poznać dobrze mieszkańca Chin warto w pierwszej kolejności skoncentrować się na stronie kulinarnej. W różnych rejonach Chin można spotkać różnorodne produkty w zależności od klimatu i panujących warunków naturalnych. Duże znaczenie dla Chińczyków ma sezonowość produktów oraz to jaki wpływ wywierają na ludzki organizm. Kuchnia jednego z największych miast świata - Szanghaju jest tak zróżnicowana jak całe Chiny, a nawet i bardziej, ponieważ jest to miasto portowe z bardzo bogatą historią, które od wieków stanowi chińskie "okno na świat", gdzie spotykają się odmienne kultury nie tylko kulinarne.
Przygotujemy
- brokuły z czosnkiem w sosie ostrygowym
- smażony ryż z curry
- dorsz po szanghajsku
- sajgonki na zimno z pieczonym kurczakiem
- makaron z wieprzowiną w sosie Zha Jiang