stat
Impreza już się odbyła

Kuchnia peruwiańska jest niezwykle bogata, a to dzięki przemieszaniu się tradycyjnych smaków kuchni rdzennych mieszkańcami Peru z kulinariami hiszpańskimi, afrykańskimi i wschodnimi.

maj 24

sobota, g. 11:00

Gdynia,
Wstęp wolny
maj 30-1.06

piątek - niedziela

Trójmiasto,
bilety 900 zł
przedsprzedaż 900 zł
Peruwiańczycy mają doskonałą sposobność wykorzystywania naturalnych zasobów jakie daje im ziemia i woda, poczynając od obfitości owoców morza wybrzeża peruwiańskiego poprzez różnorodność odmian ziemniaków i kukurydzy, rosnących w górskich dolinach Andów, aż do egzotycznej, tajemniczej i naturalnej kuchni amazońskiej.
Współczesna kuchnia peruwiańska jest bardzo urozmaicona. Składa się głównie ze świeżych warzyw, owoców oraz przypraw, które rosną na specjalnie nawadnianych pustynnych terenach uprawianych na wybrzeżu, w żyznych górskich dolinach, na polach tarasowych oraz specjalnych planatacjach na skraju tropikalnej dżungli. naturalne sposoby uprawy powodują, iż są świeże, pachnące, inesywne w smaku i bardzo zdrowe.

Co przygotujemy?
CAUSA A LA LIMEÑA DE POLLO - tarta ziemniaczana faszerowana kurczakiem, awokado, oliwkami, jajkami, podawana na zimno.
SOPA DE QUINOA - zupa z komosy ryżowej
SECO DE CARNE DE RES - Gulasz Wolowe podawana z ziemniakami lub bulwamy manioku (yuca)
ALFAJORES - ciasteczki z skrobii kukurydzianej i mąki posypany cukrem pudrem
JUANE - ryż z kurczakiem ze świeżym oregano i kurkuma zawijany w liściach bananowych
INCHICAPI - zupa z bulwy mamioku z orzechami i kurczakiem
PASTEL DE ACELGA - tarta z ciasta drożdżowego faszerowane jajkiem cebulą i botwina
CAUCHEDE CAMARONES -Gulasz z krewetkami