Przystanek Retro na Jarmarku św. Dominika to wehikuł czasu przenoszący gości pięćdziesiąt, czterdzieści, trzydzieści lat wstecz. Będzie tam również Europejskie Centrum Solidarności, aby przywołać smaki, zapachy i kulturę kuchni doby PRL. Odwiedźcie to miejsce, bo warto!
Przystanek Retro | znajdziesz w Strefie kolekcjonerów przy ul. Długie Ogrody (za Zielonym Mostem i Stągwiami Mlecznymi), stoisko nr 1393 (na wysokości tzw. złotej kamieniczki)
W programie goście i wiele rozmów, a także m.in. degustacje z zawiązanymi oczami czy zgadniesz smak PRL?
Zaglądajcie do
STREFY RETRO, żeby zdobywać nagrody za udział w rozmowach i quizach:
/ Pocztówki retro i 15% zniżki na zakup biletu na wystawę stałą ECS oraz posiłek w Bistro działającym w ECS (15%)
/ Talony gastro (1 danie gratis)
gospodyni spotkań |
Dorota SarlejGdańszczanka z wyboru i współczesna kobieta pracująca (pamiętacie pierwowzór z Czterdziestolatka?). Była m.in. kierowniczką klubu studenckiego, event managerką, prokurentką, nauczycielką, dietetyczką, job coachem, właścicielką księgarnio-kawiarni i włoskiej restauracji, menadżerką domu sąsiedzkiego oraz dyrektor zarządzającą w stowarzyszeniu sportowym. Ma na koncie liczne szkolenia i konferencje. Obecnie wciela się w rolę prowadzącej cykl Przy Kuchennym Stole organizowany przy stoisku Kuchnia w PRL.
Program wydarzenia
31/07 CZWARTEK 17.00
Smaki DzieciństwaZapraszamy do wspólnego stołu nakrytego ceratą, z granulowaną herbatą i poczęstunkiem w klimacie PRL w menu. Naszymi gościniami będą panie, które pamiętają, jak z mleka w proszku, pomysłowości i sąsiedzkiej solidarności przygotowywało się uczty, choć w sklepach hulał wiatr.
1/08 PIĄTEK 17.30
Kobieta wolnościZapraszamy na sentymentalną podróż przez kuchnię i życie w małych peerelowskich mieszkaniach pełnych wielkiej gościnności. Porozmawiamy o imprezach na 12 metrach kwadratowych, nocnych rozmowach Polaków i sile kobiet
Zaproszenie do rozmowy przyjęli:
Henryka Krzywonos-Strycharska, która zawołaniem Ten tramwaj dalej nie pojedzie! w sierpniu 1980 roku rozpoczęła strajk gdańskiej komunikacji, dołączyła do protestujących w Stoczni Gdańskiej im. Lenina i znalazła się w gronie sygnatariuszy Porozumienia Gdańskiego oraz jej mąż
Krzysztof Strycharski, który z miłości napisał książkę Moja żona tramwajarka (Agora, 2019).
W programie również degustacja potraw z punktu gastro Kuchnia PRL, które przywołają smaki tamtych czasów i quiz filmowy 40-latek na rozgrzanie atmosfery.
7/08 CZWARTEK 17.00
Kuchnia w PRLZawrotną karierę w czasach PRL zrobiło słowo kombinować. W obliczu chronicznych braków na rynku spożywczym przygotowanie posiłku dla rodziny stawało się nie lada wyzwaniem wymagało pomysłowości, zaradności i nierzadko sprytu. Gotowano więc z niczego, czyli tego, co akurat udało się zdobyć. O tym, jak wyglądała codzienna kuchnia lat 80. XX wieku opowie
dr Grzegorz Piotrowski socjolog, pracownik Wydziału Naukowego i Zbiorów w Europejskim Centrum Solidarności, kierownik Pracowni Ruchów Społecznych na Uniwersytecie Gdańskim, redaktor książki Kuchnia (w) PRL (ECS, 2024).
8/08 PIĄTEK 17.00
Kuchnia SolidarnościJedzenie było kiedyś formą przetrwania, wspólnoty i oporu. O tym, co gotowała Solidarność i jak wyglądała kuchnia tamtej codzienności opowie
dr Przemysław Ruchlewski, zastępca dyrektora ds. naukowych i zbiorów, kierownik Wydziału Naukowego i Zbiorów. Czy marcepan z fasoli i parówki z nutrii były zjadliwe? Jak trudności gospodarcze i polityczne PRL wpłynęły na to, co jedli Polacy? Dlaczego władza promowała ławy ponad stoły? na te i wiele innych pytań poszukamy odpowiedzi. Tłem rozmowy stanie się książką Kuchnia (w) PRL (ECS, 2024).
14/08 CZWARTEK 17.00
Kobieta pracującaSpotkanie z kobietami, które ogarniały wszystko: dom, pracę, rodzinę i kuchnię. Bohaterki dnia codziennego i przeszłości, i przyszłości. Porozmawiamy o zawodach, które zniknęły i tych, które dopiero się pojawiają. A na stole czym chata bogata: smakołyki z menu naszego stoiska. Przy ceracie, jak zawsze, serdeczna rozmowa i wspólne świętowanie codzienności.
15/08 PIĄTEK 17.30
Coś z niczegoPRL nauczył nas oszczędności i kreatywności, teraz to się nazywa zero waste. Spotkamy się z kucharzami, którzy pokażą, jak gotować z resztek i jak ze zwykłego niczego zrobić coś pysznego. Będzie też konkurs na najbardziej pomysłowe danie z epoki i quiz Powrót do przyszłości o retro zmianach, które dziś wracają od jarskich obiadów po naprawianie zamiast wyrzucania. Trochę o historii z Zupą Kuroniówką w tle. Do spróbowania, oczywiście ZUPA!
Treść tworzona na podstawie materiałów prasowych organizatora.