stat
Impreza już się odbyła

Zjeżdżając do Toskanii zboczami Apeninów dostrzegamy, że niebo nabiera tu magicznej śródziemnomorskiej barwy. Łagodne wzgórza pocięte są precyzyjną siatką pól i winnic, przyrodę uszlachetnia praca i inteligencja ludzi, a między polami rozrzucone są wytwórnie win, tłocznie oliwy i najprzeróżniejsze warsztaty. W Toskanii wszystko jest proste, precyzyjne, mocne, prostolinijne i doprawione zdrowym humorem.

Kuchnia toskańska odznacza się wiejską prostotą, ale zarazem jest arystokratycznie wymagająca, jeśli chodzi o jakość surowców i sposoby przyrządzania.

Toskania lubi wszystko, co pachnie, co świeże i chrupiące dociera z farmy prosto na talerz. Pokażę jak przygotować tradycyjne dania kuchni toskańskiej, opowiem historii i zwyczajach kulinarnych, o lokalnych potrawach i regionalnych produktach.

Co przygotujemy:
- crostini di fegatini - (grzanki z pastą z wątróbek)
- crostini ai porcini - (grzanki z borowikami)
- pappardelle al cinghiale - (pappardelle z sosem z dzika)
- cacciucco livornese (zupa z ryb i owoców morza)
- tiramisu z truskawkami