stat
Impreza już się odbyła

Kuchnia włoskich gór - Trydentu i Górnej Adygi

Trydent uchodzi niemal za region polarny.
Hasłem dnia Trydentu i Górnej Adygi (albo południowego Tyrolu ) jest "Przetrzymać trudną zimę". Ludowa kultura jest tu przesiąknięta dramatyzmem walki z mrozem. Najweselsze święto odbywa się pod koniec zimy, kiedy uroczyście pali się maszkarę będącą jej potwornym wyobrażeniem. Między regionami Trydentu i Górnej Adygi jest więcej różnic niż podobieństw. Ten pierwszy ma bardziej włoskie oblicze, podczas gdy drugi zdradza związki z Austrią. Rosną tam najwspanialsze jabłka w całym regionie śródziemnomorskim, by wspomnieć o strucli pieczonej z tymi właśnie jabłkami.
Produktami wiodącymi i omawianymi będą: kasza perłowa, polenta, włoska kapusta, ser Taleggio, pstrągi, parmezan, kaczka, suszone śliwki, sarnina, jałowiec, borówki, grappa, dżem morelowy, jabłka.

sie 26-30

poniedziałek - piątek, g. 10:00

Wstęp wolny
wrz 10

wtorek, g. 18:00

bilety 450 zł
Pokażę jak przygotować dania tradycyjnej kuchni włoskich gór i opowiem o dwóch regionach z nimi związanych, ich historii, zwyczajach kulinarnych, lokalnych potrawach i regionalnych produktach.

Co przygotujemy:
MINESTRA D'ORZO - Tyrolski "krupnik" na wędzonym boczku
POLENTA E VERZA - Polenta z włoską kapustą i serem
CANEDERLI - Knedle bułczane z parmezanem
TROTELLE ALLA PANNA - Pstrągi w śmietanie
ANATRA ALLE PRUGNE - Kaczka pieczona z suszonymi śliwkami
CAPRIOLO AI MIRTILLI - Sarnina z sosem z borówek i grappy
KRAPFEN - "Pączki" z Trentino
STRUDEL DI MELE - Strudel z jabłkami

Kto prowadzi?
Claudia Filippi-Chodorowska
Z ziemi włoskiej do Polski w Jej wykonaniu nabiera podwójnego znaczenia. Konsul Honorowy Republiki Włoskiej w drugim pokoleniu. W prosty sposób zdradza największe kulinarne tajemnice Italii. Przez ponad 10 lat właścicielka restauracji Rozmaryn w Sopocie Oddana całkowicie pasji gotowania. Jest członkiem zrzeszenia włoskich restauratorów na świecie "Ciao Italia" w Rzymie.