Restauracja Mercato uznana za 1 z 10 najlepszych restauracji w Polsce według ocen prestiżowego przewodnika Gault&Millau będzie miała zaszczyt gościć Szefa Kuchni i współwłaściciela warszawskiej restauracji Senses Andrea Camastrę. W dniu 22 maja 2016 roku w restauracji Mercato odbędzie się kulinarny spektakl Na 4 Ręce, w którym główne role zagrają Andrea Camastra i Paweł Stawicki. Andrea Camastra, Szef Kuchni restauracji Senses w Warszawie nagrodzonej gwiazdką Michelin, przygotuje w restauracji Mercato wraz z Pawłem Stawickim specjalne 11 daniowe menu degustacyjne, podczas niedzielnego lunchu o godz. 13.30.
Będzie to absolutnie historyczna chwila dla pomorskiej gastronomii, gdyż po raz pierwszy wszyscy trójmiejscy smakosze będą mili okazję skosztować potraw przygotowanych przez jednogwiazdkowego szefa kuchni Michelin.
Gość specjalny Pawła Stawickiego
— Andrea Camastra pochodzi z Włoch. Restauracja Senses, w której jest Szefem Kuchni, ostatnio otrzymała jedną gwiazdkę w nowej edycji Czerwonego Przewodnika Michelina "Main Cities of Europe 2016". Wynikiem jego życiowego i zawodowego doświadczenia jest kosmopolityczna, energetyczna i pełna nieskrępowanej kreatywności kuchnia. Zakochany w Polsce i polskich produktach. Od ponad 20 lat zdobywał doświadczenie w najlepszych restauracjach w Polsce i na świecie takich jak: Le Mirabelle (1* Michelin), Luksemburg Newcastle Fisherman Lounge (1*Michelin), Tyne and Wear (5 AA Rossetes), The ChateauBriand (2**Michelin), White Room (1* Michelin).
Paweł Stawicki - Head Chef restauracji Mercato, który zdobywał doświadczenie w restauracjach rekomendowanych przez Michelin takich jak THE GREENHOUSE (2*Michelin), MAAEMO (3*Michelin) czy warszawskim ATELIER AMARO (1*Michelin). Swoją przygodę w kuchni rozpoczynał w sopockich restauracjach i hotelach. W Mercato tworzy nowoczesne, wyszukane dania kuchni autorskiej, która kładzie nacisk na prostotę oraz sezonowe składniki od lokalnych dostawców.
Szefa Kuchni restauracji Mercato oraz Szefa Kuchni restauracji Senses w Warszawie łączy nie tylko pasja do gotowania. Obie restauracje zdobyły rekomendację żółtego przewodnika kulinarnego Gault&Millau.
Andrea Camastra oraz Paweł Stawicki już dzisiaj zapraszają na 11 daniowy lunch, który odbędzie się 22 maja o godzinie 13:30 w restauracji Mercato w Hotelu Hilton Gdańsk.