KURS MENEDŻERA GASTRONOMII przeznaczony jest dla studentów WSTiH, restauratorów oraz osób pragnących zdobyć nowe kwalifikacje zawodowe. Kurs przygotowuje również do samodzielnego prowadzenia zakładu gastronomicznego.
Szkolenie obejmuje 60 godz. (w tym 6 godz. zajęć praktycznych). Zajęcia będą odbywały się dwa razy w tygodniu, w godzinach popołudniowych - od 16.00 do 19.45.
Ćwiczenia odbywają się w Hotelu Mercure Hevelis Gdańsk - w specjalnie do tego przygotowanej sali restauracyjnej. Zajęcia praktyczne prowadzone są przez doświadczonych pracowników hotelu i restauracji (kuchmistrzów, kelnerów, barmanów itp.).
Program szkolenia obejmuje następujące zagadnienia:
polityka turystyczna w Unii Europejskiej
zarządzanie firmą
systematyka gastronomii w Polsce, Europie i na świecie
podstawy prawno-administracyjne obowiązujące w gastronomii
system kierowania zgodny ze współczesnymi trendami w gastronomii
system zarządzania bezpieczeństwem żywności - HACCP zasady wdrażania
prawo pracy i wymogi Państwowej Inspekcji Pracy
bezpieczeństwo i higiena w zakładzie żywienia zbiorowego - system realizacji
prawo podatkowe i systemy rozliczeń fiskalnych oraz wewnętrzne rozliczenie zakładu gastronomicznego
technika obsługi konsumenta w gastronomii hotelowej - zajęcia praktyczne
doradztwo personalne i zarządzanie personelem
działalność Państwowej Inspekcji Handlowej
działalność sądów konsumenckich. Systemy ADR - mediacje
Przedmiotem zajęć praktycznych jest:
Technika obsługi konsumenta.
Pokaz i omówienie prawidłowego zastosowania wyposażenia zakładu gastronomicznego - zasady doboru zastawy stołowej (porcelana, szkło, sztućce, bielizn stołowa).
Serwowanie usług restauracyjnych - prezentacja, technika i zasady.
Serwowanie usług barowych - prezentacja, technika i zasady.
Zasady zachowania personelu sali konsumenckiej.
Ocena menedżerska - sposób i zasady oceniania usług gastronomicznych.
Po ukończeniu kursu absolwenci otrzymują certyfikat w języku polskim i angielskim.
Planowany termin szkolenia: 29.11.11-24.01.12
ZAJĘCIA: WTORKI - sala A-12, PIĄTKI - sala A-12
I N F O R M A C J E i Z A P I S Y:
Marzena Konsur - Biuro Obsługi Dydaktyki, pok. A-08 (parter) lub pod nr tel./fax: 58 345-41-82, 58 520-26-14 w. 131 od poniedziałku do piątku w godz.: 9.00 - 16.00 oraz pod adrsem e-mail: biuro@wstih.pl
Spotkanie organizacyjne (dla uczestników kursu) - 25.11.11 (piątek), godz. 16.40, sala A-12