stat
Impreza już się odbyła
PATRONAT

Książka Ewy Cichockiej pt. "Lampart w pomarańczach czyli sycylijskie zapiski kulinarne" to jej kolejne dzieło traktujące o Sycylii. Tym razem autorka skupiła się na kolorycie sycylijskiej kuchni, podkreślając jej naturalność, prostotę i ukazując różnorodne wpływy, z których czerpała przez ponad 2.5 tysiąca lat. Całość doprawiła nieco literaturą.

lut 1

sobota, g. 20:00

Gdańsk,
bilety 50 zł
ulgowy 30 zł
Kup bilet

w każdy czwartek (do 03.07.2025), g. 16:15

Gdańsk,
bilety 150 - 350 zł
W swoich esejach i reportażach zebranych w tym jednym tomie, opisuje historię i korzenie wyspiarskich kulinariów, greckie i arabskie korzenie, ale także ich współczesną różnorodność i bogactwo. Wraz z autorką odwiedzamy starożytne tonnary, gdzie poławiano tuńczyki, barwne i głośne targi, festy i święta religijne. Śmiejemy się i gaworzymy ze sprzedawcami czy ogrodnikami. Trafiamy do miast, wsi, pałaców, a nawet na plan filmowy. Dowiadujemy się, gdzie rosną najsłodsze pomarańcze, co jest zielonym złotem Sycylii i gdzie można skosztować aztecką czekoladę.

Poprzez karty książki przyglądamy się procesowi produkcji oliwy, uprawy winorośli i garkuchniom popularnej kuchni ulicznej. Poznajemy ulubione potrawy mafijnych bossów i komisarza Montalbano. Ale także z autorką, przygotowujemy pod okiem sycylijskiej kucharki ośmiornicę i makaron z kałamarnicą oraz zwiedzamy pałacową kuchnię prawdziwej księżnej.

Książka składa się z ośmiu tematycznych rozdziałów, zilustrowanych fotografiami autorki, ukazujących zarówno urodę smakowitych produktów, ale także reporterskie spojrzenie na wyspę i jej mieszkańców.

Całość uzupełnia zbiór sześćdziesięciu dobranych i prostych przepisów na przystawki, dania główne i desery, głównie z warzyw, ryb i owoców morza.

Jest to propozycja dla tych, którzy lubią kulinarne wędrówki i ciekawostki, nowe smaki i chcą poeksperymentować w kuchni, aby szybko z prostych składników przygotować posiłek pachnący morzem i wakacjami. Ale to także świetny przewodnik dla tych, którzy pragną zwiedzić Sycylię kulinarnym szlakiem.

PROGRAM SPOTKANIA:

Część I W SALI MIESZCZAŃSKIEJ:
- Rozmowa red. Bożeny Leszczyńskiej z Ewą Karoliną Cichocką o książce
- Prezentacja fotografii Autorki z Sycylii
- Chwila z muzyką sycylijską. Monika Zytke - gitara klasyczna i Sławomir Tuszkowski - klarnet/ saksofon sopranowy


Część II W OGRODZIE:
- Czy można zrobić peperonatę w ogrodzie? Mini pokaz kulinarny
- Degustacja śródziemnomorskich przysmaków, przygotowanych przez restaurację Casa di Amici
- Rozmowy o Sycylii i pytania do Autorki

O autorce:
Ewa Karolina Cichocka dziennikarka i podróżniczka oraz organizatorka i przewodniczka niebanalnych wyjazdów m.in. kobiecych wypraw z Fundacji Marka Kamińskiego na Mauritius i Sycylię. Animatorka plenerów i wydarzeń kulturalno-artystycznych. Od lat bada Sycylię i polsko-sycylijskie związki artystyczno-literackie. Jest autorką książek, artykułów i fotografii podróżniczych oraz trasy po Sycylii śladami polskich artystów, zaprezentowanej podczas gdyńskich KOLOSÓW.

Autorka dała się poznać jako dowcipna znawczyni mitologii Wielkiej Grecji pisząc barwnie ilustrowaną książeczkę pt. Rymowanki Sycylianki czyli mity z wyspy Słońca. W kolejnej pt. Sycylia. Między niebem a morzem, bogato opatrzonej oryginalnymi fotografiami, zebrała i przybliżyła czytelnikom szlaki i ślady polskich artystów odwiedzających Sycylię od XVI w. do dziś, które ciekawie wplotła we współczesne wędrówki po wyspie. (Wyróżnienie w konkursie Magellana na najlepsze publikacje turystyczne 2016 r. w kategorii: KSIĄŻKA PODRÓŻNICZA. Ukazało się drugie wydanie).
Lubi opowiadać o kuchni, gotować, ale też jeść. Ciągle nie znajduje odpowiedzi, którą z tych czynności lubi najbardziej.

Współorganizator: wydawnictwo Bernardinum
Partner: Casa di Amici, restauracja włoska z klasyczną kuchnią i autorskimi koktajlami Pokaż mniej