Dla wszystkich smakoszy regionalnej, a przy tym domowej i ekologicznej kuchni, CH Osowa ma dobre wieści. Już w najbliższy piątek i sobotę w centrum można będzie odwiedzić listopadową odsłonę jarmarku Żuławskie Smaki.
Najbliższy weekend będzie okazją, by wybrać się na zakupy po zdrowe, ekologiczne i regionalne produkty. 3 i 4 listopada jarmark domowych specjałów, który zdążył podbić serca mieszkańców Trójmiasta, ponownie zostanie otwarty w CH Osowa.
Żuławskie Smaki to przede wszystkim żywność slow food tworzona przez lokalnych rzemieślników, zgodnie z ideą slow food, a więc z prostych, naturalnych składników, bez dodatku ulepszaczy.
Jarmark słynie z całej gamy najróżniejszych smaków, m.in. niepowtarzalnych, ręcznie lepionych pierogów, kiszonek, wypieków, a także prawdziwych jesiennych przysmaków, jak miody z domowej pasieki czy keczup z cukinii. A wszystko to zgodnie z kuchnią regionalną, czyli po żuławsku.
Ponadto od niedawna produkty żywnościowe na jarmarku uzupełniają rękodzieła wykonywane na szydełku. Stoisko pełne oryginalnych, ręcznie wykonanych przedmiotów, ozdób czy zabawek, z pewnością spodoba się zarówno dorosłym jak i dzieciom i może być doskonałym kierunkiem w poszukiwaniu wyjątkowych prezentów w czasie przedświątecznym.
Jarmark odbędzie się jak zawsze w pasażu centrum, w godzinach 10.00-21.00. Tym razem swoje produkty zaoferują Miody Gustawa, Słodki Zakątek, Ekologiczne Gospodarstwo Rolno Szkółkarskie Jaworscy, Żuławski keczup z cukinii, Pierogi Halinki oraz Szydełkowa Madzia.
Kolejne wizyty Żuławskich Smaków w CH Osowa zaplanowane są grudzień. Wtedy jarmark przybierze świąteczną odsłonę i będzie dostępny w każdy piątek i sobotę, aż do Wigilii.