stat
Impreza już się odbyła

Niekwestionowanym rybnym królem na naszych stołach jest łosoś. Nasz dzisiejszy bohater jest rybą niezwykłą. Samo mięso ma kolor od różowego do pomarańczowego w zależności od odmiany. Wśród różnych gatunków na kuli na ziemskiej znajdziemy łososie atlantyckie i pacyficzne, jeziorne oraz hodowlane.

Co takiego specjalnego znajdziemy w mięsie łososia?
Najważniejsza jest zawartość rozsławionych kwasów tłuszczowych Omega 3, które chronią nasze serce, układ krążenia i skutecznie likwidują stany zapalne, takie jak reumatyzm. Ich zbawienne działanie wiąże się ułatwianiem przepływu i wchłaniania wapnia, sodu oraz innych cząstek niezbędnych do budowy silnych komórek naszego serca. Kogo nie przekonały walory zdrowotne, na pewno rozbroi smak. Łosoś ma wspaniałe soczyste mięso o charakterystycznym, wyraźnym smaku. Podczas warsztatów pokażemy jak filetować łososia, jak rozpoznać świeżość ryby i wiele innych niuansów związanych z przygotowaniem potraw z tej ryby.

Podczas warsztatów nauczycie się techniki filetowania, właściwiego porcjowania i metod przechowywania mięsa łososia.

Co przygotujemy?
- tatar z łososia
- chowder z łososiem i wędzonym pstrągiem
- burgery z łososia z endywią i ostrym majonezem
- łosoś teriyaki z sałatką z ogórka