ZAPRASZAMY NA PREMIERĘ NOWEGO LIMITOWANEGO PIWAKOŹLAK MAJOWY- HIRCUM GEDANUM
SOBOTA 11 MAJA, GODZINA 19.00 - Otwarcie pierwszej beczki oraz degustacja
Hircum Gedanum to najnowsze piwo uwarzone przez piwowarów Brovarni Hotelu Gdańsk. Jest to interpretacja stylu koźlak pszenicznego, dla którego aromat bananów i goździków nie jest obcy. Wręcz uderza nimi przy pierwszym spotkaniu ust z brzegiem kufla. Hircum Gedanum to doskonałe piwo do picia na przełomie zimy i wiosny. Wyższa zawartość alkoholu delikatnie rozgrzewa, a niezwykle złożony aromat sprawia, że aż chce się siegnąć po następny kufelek.Hircum Gedanum uwarzony jest głównie ze słodu pszenicznego i monachijskiego. Delikatną słodycz podkreślają słody karmelowe i palone, które również określają jego brązowy, lekko zmętniony kolor.Fermentacja (górna) prowadzona była przy udziale specjalnych drożdży, z kótych miedzy innymi słynął Gdańsk przed wiekami. Hircum Gedanum posiada piękną kremowo – brązową pianę, która jest gęsta i trwała. W aromacie piwo jest niezwykle złożone i ciekawe. Na pierszym planie już wspomniane goździki i banany, w tle pojawiają się aromaty ciemnych słodów, jak biszkopt, karmel, ciemne pieczywo, prażone tosty, suszone sliwki czy rodzynki. Także inne nuty owocowe gruszki, morele, brzoskwinie i cytrusy. Nuty przyprawowe temu piwu także nie są obce. Spotykamy aromat czarnego pieprzu,wanilli,gałki muszkatołowej i cynamonu. Pojawiają się również nuty czekoladowe.
Hircum Gedanum to bardzo ciekawe i złożone piwo dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z bogatym światem piw jak i koneserów, którzy na pewno docenią rzemieślniczą pracę piwowarów Brovarni. W moim odczuciu jest to piwo uniwersalne. Mężczyźni znajdą w nim moc a kobiety słodycz.
Hircum Gedanum dostępne jest w limitowanej wersji 850 litrów więc warto się spieszyć aby go spróbować. Następna okazja ku temu dopiero za rok.
Rezerwacja stolików pod numerem telefonu 58 320 19 70, 726 03 054 00 lub mailowo informacja@brovarnia.pl