stat
Wydarzenie już się odbyło

Marchewka: Rewolucja

Marchewkowe wykłady to opowieści o tym, że naturalne odżywianie jest proste, smaczne i najzdrowsze. Kuchenne historie okraszone garścią praktycznych porad i przykładów. Prosty przepis jak świadomie nakarmić ciało a nawet zyskać spokój duszy.

paź 18

piątek, g. 18:00

Gdańsk,
Wstęp wolny
lis 14-15

czwartek - piątek, g. 12:00 - 18:00

Gdańsk,
Wstęp wolny
Wykład o czterech, prostych w zastosowaniu zasadach zdrowego żywienia, których skrót da się zapisać jako Z S R R ! Można by powiedzieć, że mowa o mocarstwie zdrowego żywienia

Co kryje się pod poszczególnymi literkami?

Z jak żywość ZRÓWNOWAŻONA
· O jedzeniu wyprodukowanym i przetworzonym z troską o równowagę ekologiczną ekosystemu,
· O tym, że im krótszą drogę pokona nasz obiad zanim trafi z pola na talerz, tym większa jego naturalna biologiczna siła witalna,
· O pułapkach producentów żywności jak produkt do picia UHT, miks tłuszczów, brązowym cukrze i napoju mineralnym, etc.

S czyli jedzmy SEZONOWO
· Matka Natura karmi nas sezonowo. Wiosną ożywiają nas nowalijki, gorąco lata pomagają nam przetrwać soczyste owoce i kruche sałaty, jesień syci nas słodkimi gruszami, a zimą energii dodają nam orzechy...
· I gdyby Matka Natura chciała byśmy zimą jedli truskawki, to dałaby im tak grubą skórę, jaką cieszy się dynia

R czyli jedzmy REGIONALNIE
· Cudze chwalicie, swojego nie znacie... Pamiętaj o produktach typowych i tradycyjnych dla naszego regionu, jak sery oscypkowe czy korycińskie, jajka od zielononóżki, stare odmiany jabłek i warzyw, oleje lniane i rzepakowe, etc.
· Wspierasz lokalny rozwój - tutaj zostają Twoje pieniądze i dzięki temu mogą rozwijać się lokalne przedsiębiorstwa działające w harmonii z naturą.

R czyli jedzmy REGULARNIE
· "Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, kolację oddaj wrogowi"
· Trzy posiłki dziennie są najpraktyczniejszym zestawem dla większości ludzi. Dobrze zaplanowane, przygotowane z produktów zrównoważonych, naturalnych, sezonowych i regionalnych, zaspokoją nasz głód i dadzą nam dużo energii i wigoru.

Dodatkowo:
Po wykładzie można otrzymać materiały: o produktach ZRÓWNOWAŻONYCH - tabela produktów naturalnych i ich przetworzonych odpowiedników, SEZONOWY i REGIONALNY kalendarz warzyw i owoców (zawiera również stare odmiany) oraz ZEGAR REGULARNOŚCI. Wydruki A4 i A3 na papierze ekologicznym.

*Materiały udostępniane są za opłatą, więc albo organizator wykładu pokrywa koszty materiałów lub uczestnicy wykładu zaopatrują się w nie według własnego uznania.