Kuchnia meksykańska jest jedną z najciekawszych kuchni świata. Bardzo oryginalne połączenia smakowe są codziennością. Swoje bogactwo zawdzięcza połączeniu wielu kuchni narodowych i regionalnych. Na kontynencie amerykańskim w zasadzie nie hodowano zwierząt, brakowało wielu produktów, które są nieodzownymi składnikami tej kolorowej kuchni.
Prawdziwą rewolucję kulinarną przyniosło przybycie Hiszpanów z ich zwierzętami hodowlanymi i uprawami nieznanymi w Nowym Świecie. Bogactwo dzisiejszej jest wynikiem wpływu wielu kuchni, jak również zróżnicowania terenu kraju, gdzie każdy ze regionów meksykańskich może się pochwalić co najmniej kilkoma tradycyjnymi potrawami.
- Sopa De Azteca (tradycyjna zupa meksykańska na bazie pomidorów, avokado chilli, tortilli, sera cheddar)
-Ceviche (świeży łosoś z limonką, avokado, jalapenos, świeżą kolendrą, czosnkiem i chrupiącymi nachos z białej kukurydzy)
-Enchiladas (kukurydziane tortille nadziewane indykiem z salsą z wędzonych chipotles adobo, z pastą z czarnej fasoli frijones negros, zapiekane z pomidorami i cheddarem, z dodatkiem guacamole)
-Tacos (chrupiące tortille z niebieskiej kukurydzy nadziewane kurczakiem marynowanym w paście achiote i pomarańczach z dodatkiem sałat, cebuli i papryki, z salsą z grilowanego ananasa i chilli)
-Pudding z awokado, bananem, miodem, chili i kakao