Kuchnia meksykańska jest jedną z najciekawszych kuchni świata. Bardzo oryginalne połączenia smakowe są codziennością. Swoje bogactwo zawdzięcza połączeniu wielu kuchni narodowych i regionalnych. Na kontynencie amerykańskim w zasadzie nie hodowano zwierząt, brakowało wielu produktów, które są nieodzownymi składnikami tej kolorowej kuchni.
Prawdziwą rewolucję kulinarną przyniosło przybycie Hiszpanów z ich zwierzętami hodowlanymi i uprawami nieznanymi w Nowym Świecie. Bogactwo dzisiejszej jest wynikiem wpływu wielu kuchni, jak również zróżnicowania terenu kraju, gdzie każdy ze regionów meksykańskich może się pochwalić co najmniej kilkoma tradycyjnymi potrawami.
Przygotujemy:- Sopa de tomatillo (krem z zielonych pomidorów i duszonych małży, z dodatkiem kwaśnej śmietany, limonki z krewetkami marynowaną w cytrusach i chilli)
- Burrito (szarpana wieprzowina, marynowana w achiote, z dodatkiem wedzonych śliwek, piklowanych ogórków gruntowych, wędzonego koziego sera i szpinaku)
- Ceviche de Camaron (tatar z krewetek, hiszpańska cebula , awokado, pomidory, limonka, kolendra, chilli
- Empanadas (pierożki nadziewane indyczą golonką, chorizo, ciecierzycą, jalapeno, papryką , z dodatkiem kakao)
- Brownie: Klasyczne ciastko czekoladowe, z dodatkiem pomarańczy i Rumu, z lodami waniliowym i musem miętowym
-Salsy ( guacamole, mango z kolendrą i chili, borracho , pikantna salsa ogórkowa z miętą i jalapeno)