K5 Akademia Kulinarna zaprasza na warsztat kulinarny pt. "Meksyk".
Kuchnia meksykańska jest jedną z najciekawszych kuchni świata. Bardzo oryginalne połączenia smakowe są codziennością. Swoje bogactwo zawdzięcza połączeniu wielu kuchni narodowych i regionalnych. Na kontynencie amerykańskim w zasadzie nie hodowano zwierząt, brakowało wielu produktów, które są nieodzownymi składnikami tej kolorowej kuchni. Prawdziwą rewolucję kulinarną przyniosło przybycie Hiszpanów z ich zwierzętami hodowlanymi i uprawami nieznanymi w Nowym Świecie. Bogactwo dzisiejszej jest wynikiem wpływu wielu kuchni, jak również zróżnicowania terenu kraju, gdzie każdy ze regionów meksykańskich może się pochwalić co najmniej kilkoma tradycyjnymi potrawami.
Przygotujemy:- Sopa de milpa (krem kukurydziany z chilli , kwaśna śmietaną i musem malinowym)
- Chilli con carne (mielona wołowina z fasola i kukurydza z chipsami z tortilli z niebieskiej kukurydzy z kolendrą)
- Quesadilla z Chorrizo, marynowanym kaktusem, papryką, cebulą, fasola i kolendra z Guacamole
- Fajitas de res al tequilla ( marynowana wołowina z zieloną papryka zawinięta w tortille z mozarellą i Jalapenos z zielonymi pomidorami)
- Bananas de tortilla (banan w tortilli z gorzka czekolada smażony z syropem z agawy i lodami waniliowymi)
- klasyczne salsy