Podczas marcowych warsztatów rozpoczniemy przygodę z wysiewem nasion roślin jadalnych. W części teoretycznej dowiemy się jak należy wysiewać nasiona, jak opiekować się młodymi siewkami i jakie warunki musimy spełnić, żeby cieszyć się zdrową rozsadą. W części praktycznej wspólnie wysiejemy nasiona do specjalnie przeznaczonych do tego pojemników, które każdy z uczestników zabierze ze sobą do domu by w pełni cieszyć się silnymi i pięknymi roślinami.
Prowadząca:
Paulina Urbańska, magister historii, technik rolnik, od wielu lat zajmuje się ekologiczną uprawą roślin. Współpracuje z różnymi instytucjami prowadząc warsztaty w zakresie upraw roślin jadalnych w mieście. Ponadto wykonuje i pomaga w realizacji i projektach warzywników oraz ogródków przydomowych, a także współpracuje z ogrodami społecznymi na terenie Trójmiasta. Od 2014 r. prowadzi firmę Ruta Urban Garden, która zajmuje się zakładaniem mini ogródków warzywnych na małej przestrzeni oraz propagowaniem idei permakultury.