Na warsztatach pokażemy jak wybierać najlepszą jagnięcinę i kozinę oraz jak się z nimi obchodzić.
Jagnięcina i kozina to mniej popularne w Polsce i na świecie mięsa. Nie umniejsza to jednak ich jakości oraz wyrafinowanemu smakowi. Warto jest czasem być nietuzinkowym i zaskoczyć gości przyrządzając im danie z tak subtelnego produktu. Technik ich obróbki jest wiele. Wybór mięsa najlepszej jakości, tak by efekt był za każdym razem imponujący. Omówimy i pokażemy, jak się z jagnięciną i koziną obchodzić, jak wykorzystywać różne ich elementy, a przede wszystkim co zrobić, by nie zabić ich aromatu i rozkochać w nich każde podniebienie.
Nauczycie się:- rozbioru i cięć
- jak najlepiej obejść się z każdym kawałkiem jagnięciny i koziny
- jak je przyrządzić wedle różnych technik, tak by efekt był niezapomniany
- jak od podstaw przygotować najlepsze dodatki
Przygotujemy:- gicz jagnięcą w marokańskim stylu (w ras el hanout) z ciecierzycą i korzennymi warzywami
- jamajskie curry z kozy
- kotlety jagnięce z kostką, ziołową panierkę z kozim serem, jeżynowy demi glace
- kofty jagnięce z raitą i izraelskim kuskusem
- chrupiący boczek jagnięcy z pistacjowym chimichuri