stat
Impreza już się odbyła

Goście restauracji Mercato z gdańskiego hotelu Hilton wiedzą to nie od dziś, a świat dowiedział się jesienią zeszłego roku, kiedy to gdańska restauracja zajęła pierwsze miejsce w trzech z czterech kategorii konkursu Wine&Food Noble Night. Restauracja Mercato zgarnęła wówczas najbardziej prestiżowe wyróżnienie - główną nagrodę za całokształt osiągnięć, przyznawaną przez międzynarodowe jury. Najwyższy czas, by kulinarny kunszt Adama poznali uczestnicy warsztatów a Akademii Fumenti, którzy uraczą swe podniebienia zwycięską przystawką i daniem głównym. Na warsztatach nie tylko będzie można skosztować tych niezwykłych dań. Adam podzieli się z Wami swoją wiedzą i doświadczeniem. Będziecie też mieli wyjątkową okazję zobaczyć, jak gotowanie zamienić w sztukę.

w każdy wtorek (do 01.07.2025), g. 16:15 - 19:15

Gdańsk,
bilety 150 zł
Kto prowadzi?
Adam Woźniak
Adam po zakończeniu szkoły zaczął pracę w restauracji Villa Hestia w Sopocie, która była jedną z najlepszych restauracji w Polsce tego okresu. Podczas czterech lat ciężkiej pracy awansował na stanowisko Sous Chef. Szkolił się pod okiem francuskiego szefa kuchni Frama Pierre Salomona. Kolejnym ważnym krokiem w rozwoju było otwarcie czterogwiazdkowego Hotelu Haffner w Sopocie jako Szef Kuchni. Niestrudzony poszukiwaniami smaku doskonałego i międzynarodowych doświadczeń objął stanowisko Chefa de Partie w Marston Hotel. Po kilku miesiącach dostał propozycję objęcia stanowiska Sous Chef w nowej restauracji St George & Dragon w Wargrave w pobliżu Henley on Thames, gdzie po krótkim czasie awansował na szefa kuchni. Podczas jego zarządzania restauracja została wymieniona jako zalecana przez Michelin Good Food Guide Trasy Les Guides and A Restaurant. Wtedy to wpadł na pomysł powrotu do ziemi ojczystej, aby zmieniać rzeczywistość kulinarną kraju na lepsze. Został Sous Chef w pięciogwiazdkowym hotelu Sheraton w Sopocie. Obecnie prowadzi restauracje Mercato w hotelu Hilton w Gdańsku, gdzie stara się używać lokalnych produktów wspierając się przy tym produktami międzynarodowymi, aby uzyskać jak najlepsze smaki w kompozycjach potraw.