W porozumieniu z Naczelnikiem Wydziału Oświaty oraz Wydziałem Zdrowia w Sopocie zapraszani są licealiści na sopocki konkurs kulinarny "Młodzi Gotują Zdrowo" organizowany 1 kwietnia w III LO w Sopocie, należącym do wojewódzkiej sieci szkół promujących zdrowie.Konkurs polega na przygotowaniu przez 3 osobową reprezentację szkoły menu składającego się z 3 dań (sałatka, danie mięsne, deser). Jednakowe dla wszystkich produkty zostaną zaprezentowane i podane na miejscu.
W jury zasiądą kucharze i dietetycy z Trójmiasta.
Ideą konkursu jest promocja zdrowego odżywiania, kreowanie dobrych nawyków żywieniowych oraz rozwijanie pasji gotowania.
Nagrodą za 1 i 2 miejsce będą warsztaty kulinarne w Restauracji Malika, której szefowa jest finalistką programu telewizyjnego Top Chef. Wszystkim uczestnikom konkursu zostaną wręczone pamiątkowe dyplomy.