Wokół mięsa dzikiej zwierzyny narosło wiele mitów - że za chude, zbyt intensywne w smaku, że wymaga długiego marynowania i pracochłonnej obróbki. Tymczasem, dziczyzna to w dzisiejszych czasach jedyne mięso nie skażone konserwantami, naturalne, niezwykle szlachetne i wyjątkowo smaczne.
Podczas warsztatów obalimy mity dotyczące dziczyzny i nauczymy, jak postępować z mięsem dzikiej zwierzyny, by wydobyć z niego pełnię smaku i najzwyczajniej go nie zepsuć. Opowiemy o specyfice różnych rodzajów dziczyzny, zdradzimy podstawowe zasady, których trzeba przestrzegać przygotowując potrawy z darów lasu. Wspólne gotowanie i przygotowywanie prawdziwie myśliwskiej uczty okraszą barwne opowieści i gawędy z leśnych głuszy.
Co przyrządzimy?zupa gulaszowa z jelenia Pana Michała
carpaccio z jelenia z sosem z czarnego bzu
pasztet z zająca
gołąbki z młodej kapusty z dziką kaczka i kaszą pęczak
szynka z dzika pieczona z sosem musztardowym
owoce leśne z czekoladą
comber z sarny
Kto prowadzi?Przemysław Formela
Poluje na zwierzynę, następnie sporządza ze zdobytego mięsa wyśmienite potrawy. Profesjonalista w każdym calu. Potrafi z kulinarnego amatora "przygotować" rasowego kucharza. Podróżował po całym świecie zdobywając doświadczenie. Od kilku lat jest szefem kuchni hotelu i restauracji Kozi Gród.