Lubisz wino, ale niewiele o nim wiesz? Czy chciał(a)byś umieć odnaleźć się wśród półek z tysiącem win? I wybrać tylko te, które będą Ci zawsze smakować?!
Skarbnica Win rozpoczyna warsztaty winiarskie pt.'' NiewWINNA Szkoła Smaku''. Jest to cykl 9 spotkań, (1 w m-cu), podczas których dowiesz się, czym należy kierować się, wybierając wino, co wpływa na jego ostateczny styl, dlaczego nie każde merlot smakuje podobnie, czy aromat truskawki wyczuwają jedynie eksperci, a przede wszystkim odnajdziesz swój własny ''winny gust''.
Podczas spotkań, zadaniem prowadzącego, będzie płynne przeniesienie uczestników do krainy, gdzie nikt nie traktuje owego trunku nazbyt poważnie, ale ceni je i nie umie bez niego żyć!
1. WINO - co to jest, na co zwracać uwagę przy wyborze, charakterystyka i porównanie najczęściej uprawianych szczepów.
TERMIN: 28.03 PIĄTEK2. STARY I NOWY ŚWIAT - charakterystyka, pojęcie terroir, apelacji, oraz opis wszelkich czynników mających wpływ na styl wina, począwszy od klimatu aż do ręki winiarza.
TERMIN: 10.04 CZWARTEK3. FRANCJA - kraina najlepszych, czy zadufanych w sobie winiarzy? Wstęp, oraz następujące regiony:
Alzacja i Dolina Loary.
TERMIN: 16.05 PIĄTEK4. FRANCJA - c.d. Klasyfikacja, najlepsi producenci, odwieczna walka: Bordeaux kontra Burgundia, oraz kraina narodzin syrah, czyli Dolina Rodanu.
TERMIN: 13.06 PIĄTEKLIPIEC/SIERPIEŃ: PRZERWA WAKACYJNA5. HISZPANIA - tradycja czy nowoczesne trendy. Księżniczki i książęta Iberii. Tapas - czy istnieje bez wina?
Aragonia zaprasza.
TERMIN: wrzesień, do ustalenia
6. HISZPANIA - c.d., co oznacza reserva w Hiszpanii, co np. w Chile? Na przykładzie słynnego regionu Rioja, udowodnimy przywiązanie do tradycji, oraz obalimy mit, że im wino starsze, tym lepsze.
TERMIN: październik, do ustalenia
7. WŁOCHY - największy producent na świecie. Co lubimy we Włoszech i czy typowa pasta potrzebuje winnego kompana? Regiony: Veneto i Piemont.
TERMIN: listopad, do ustalenia
8. WŁOCHY - c.d., różnorodność klimatyczna, ogromne zmiany w ostatnich latach oraz cała gama autochtonów. Regiony: Apulia i Toskania.
TERMIN: listopad, do ustalenia
9. WINA SŁODKIE, WZMACNIANE i KOKTAJLE NA BAZIE WINA - podsumowanie zdobytej wiedzy, egzamin, rozdanie certyfikatów,
i inne przyjemności.
TERMIN: grudzień, do ustalenia
Serdecznie zapraszamy wszystkich chętnych!
W przypadku dużego zainteresowania, stworzymy dodatkowe grupy i ustalimy nowe grafiki.
1 grupa = 10-15 osób
Koszt uczestnictwa w całym cyklu: 440 zł
Koszt uczestnictwa w 1 wybranym szkoleniu: 60 zł
Osoba prowadząca: Katarzyna Kostecka
(certyfikat WSET 3 - Wines and Spirits Education Trust, doświadczenie zawodowe:
Todd English Tuscany, US, Maze Gordon Ramsay, UK, Winarium Marek Kondrat i Syn, PL).
Więcej informacji, oraz zapisy prosimy kierować na adres:
katarzyna@skarbnica-win.pl
Zapraszamy do zapoznania się ze szczegółami warsztatów:
www.skarbnica-win.pl