Przyzwyczajeni jesteśmy do dań i składników typowych dla kuchni, na której zostaliśmy wychowani. Często nasza tolerancja smaku nie wychodzi poza granice kanonu kuchni tradycyjnej. W naszym regionie można również spotkać "nietypowe" składniki, które są doskonałym uzupełnieniem diety, zachwycają strukturą i smakiem.
Dla jednej osoby dany składnik może być rarytasem, a dla innej będzie odpychający. Indywidualne gusta są kształtowane także przez gusta ogółu, czyli pewną normę, obowiązującą w danym społeczeństwie. Dotyczy to także szeroko pojętych kulinariów.
Podczas warsztatów przygotujecie nietuzinkowe potrawy, które bez wątpienia nie tylko dla tych odważnych smakoszy będą miłym zaskoczeniem dla podniebienia.
Przygotujemy:- świńskie uszy piasek z chleba razowego i żel z ogórków kiszonych
- kacze języki i serca z boczniakiem i korzennym bulionem
- ogon wołowy z piana ziemniaczana selerem i jarmużem
- grasica z prasowanym boczkiem i pudrem z borowika
- podwędzane poliki z dorsza z biała fasola i chorizo