stat
Impreza już się odbyła

Nikkei to połączenie dwóch światów kulinarnych. To połączenie kuchni Japonii i Peru. Te dwie kuchnie to starożytne cywilizacje z pięknymi tradycjami kulinarnymi, które znakomicie się przenikają, czego dowodem będą warsztaty o tej tematyce.

w każdą niedzielę (od 21.12 do 29.12.2024), g. 12:00

Gdańsk,
bilety 45 zł
W XIX w. z powodów ekonomicznych do Peru przyjechało wielu Japończyków. Gotowali po swojemu z produktów, które tam były szeroko dostępne. Te dania weszły do kuchni peruwiańskiej. Teraz kuchnia nikkei to nurt kulinarny, który w piękny sposób łączy tradycje kulinarne dwóch narodów.

Przygotujemy
- mleko z orzechów brazylijskich, truflowe dashi i shitake
- tiradito z łososia z marakuja, chrupiącą dynia, simichi
-tuńczyk z grapefruitowym mlekiem tygrysim i serce palmowca
- sashimi z łososia z mlekiem tygrysim, jalapeno salsa
- makaron ramen, jeżowiec, krem yuzu, kawior tobiko
- risotto z homarem i katsuobushi
- casua (krokiety z fioletowy ziemniaków), tatar z tuńczyka, z sosem huancaina
- escabeche stek (stek Rib Eye), z warzywami escabeche choclo krem kukurydziany

Informacja o biletach