Zapraszamy na III Noc Biologów na MWB UGi GUMed, która odbędzie się 10 stycznia w godz.16:00-21:00, w budynku Instytutu Biotechnologii UG, ul. Kładki 24 w Gdańsku.
Plan imprez:Międzyuczelniany Wydział Biotechnologii
80-822 Gdańsk, Kładki 24 "Morderstwo na wydziale" - WIEK: 14+Prowadzą: Koło Naukowe Bio-Med / Marta Matuszewska; Zbieranie śladów: Anna Smolarska, Katarzyna Serbakowska; Wykrywanie śladów: Agata Kochalska, Dominik Górski; Izolacja DNA: Izabela Perkowska, Jan Węslawski; Elektroforeza: Paulina Strymecka, Dagmara Leśniak; Analiza RFLP: Tomasz Lewandowski; Wpuszczanie grup: Martyna Fiutak, Anna Duraczyńska
Gra kryminalistyczna - grupy uczestników oprowadzane przez studentów MWB UG i GUMed, będą miały za zadanie znalezienie sprawcy przestępstwa. Na kolejnych etapach gry uczestnicy zapoznają się z molekularnymi i biotechnologicznymi metodami przydatnymi w kryminalistyce, takimi jak: zbieranie mikrośladów, izolacja DNA, analiza genomu z użyciem elektroforezy czy badanie polimorfizmu. Uczestnicy dowiedzą się także jak wykrywa się niewidoczne ślady krwi.
"Stanowisko fermentacyjne" WIEK: 10+Prowadzą: Koło Naukowe Bio-Med / Mikołaj Marczak, Grzegorz Czerwonka, Aleksandra Martejek
Sery - posiew bakterii z serów
Jogurt domowy -
Wytrącanie serwatki
Lactobacillus sp., Lactococcus sp. - leki osłonowe
Ziarna kefirowe
"Bakterie wokół nas - gdzie możemy je spotkać" BEZ OGRANICZEŃProwadzą: Koło Naukowe Bio-Med / Klaudia Chmielewska, Mikołaj Marczak, Marcin Kozłowski
Posiewy bakterii z miejsc i przedmiotów, z których korzystamy na co dzień.
"Domowy naukowiec" BEZ OGRANICZEŃProwadzą: Koło Naukowe Bio-Med / Agnieszka Borowik, Paulina Werner, Yanina Dashekevich, Julia Elzanowska, Katarzyna Borowa, Ania Borowska, Maciej Kosiński
Stoiska z doświadczeniami z pogranicza biologii i chemii:
- skamieniałości,
- pożywka z kokosa,
- jak doprowadziłem żołądek do wymiotów,
- ocean w butelce,
- tornado w butelce,
- kolorowy wir,
- chmura w butelce,
- chromatografia,
- przewodnictwo łodygi w kwiatach,
- jajko w occie,
- bomba pianowa,
- ciecz tiksotropowa,
- jak inaczej napompować balonik,
- badanie gęstości cieczy,
- praktyczne rady dla dorosłych,
- rosnący chleb,
- latające pianki
"Biologiczne cegły" BEZ OGRANICZEŃProwadzą: Koło Naukowe Bio-Med / Igor Obuchowski, Justyna Rygelska, Weronika Spaleniak
Czy można odwrócić proces ścinania białka w jajku
Świecące białka - GFP (denaturacja - renaturacja)
Tańczące białka - przewidywanie struktur a rzeczywistość
"Technologia smaku czyli kuchenne doświadczenia" WIEK:10+Prowadzą: Koło Naukowe Bio-Med / Martyna Franczuk, Karolina Brodzik, Pamela Światlowska
Tajemnica idealnych muffinów
Chiński pudding imbirowy - proteazy w akcji
Czekoladowe chantilly - tłuszcze i emulsje
Sprawdź swój piekarnik - badanie jego dokładności
Kawior marchewkowy - co ma wspólnego ze sztucznymi nasionami
Żelki agarowe - do czego naukowcy wykorzystują agar oraz jego zastosowanie w kuchni
"Laseroskop - mikroskop z lasera" BEZ OGRANICZEŃProwadzi: Koło Naukowe Bio-Med/ Michał May
Mikroskop z lasera
"Fermentacja" WIEK: 10+Prowadzą: Koło Naukowe Bio-Med / Igor Obuchowski, Dominika Żukowska
Fermentacja to jeden z najstarszy procesów biotechnologicznych, który jest wykorzystywany przez człowieka. Uczestnicy dowiedzą się, co dzięki fermentacji udaje się człowiekowi uzyskać (poza etanolem), a jakie z tym procesem są związane niebezpieczeństwa.
"Mały biolog" PRZEDSZKOLE ORAZ KLASY: I-IIIProwadzą: Koło Naukowe Bio-Med / Magdalena Komorowska, Anna Łosiewska, Anna Strzyżewska-Piontke
Stanowisko przeznaczone specjalnie dla dzieci mające na celu przybliżyć tematy biologiczne/biotechnologiczne w prosty i interesujący sposób. W programie m.in.:
- Budowanie plastelinowych mikroorganizmów i molekuł,
- Kolorowanki biologiczne,
- Wycinanki
"Sprężaj się! - Rozprężane gazów i cieczy" BEZ OGRANICZEŃProwadzą: Koło Naukowe Bio-Med / Alicja Lewańczyk, Tomasz Wasylew
Rozprężanie gazów i cieczy
Wrzenie zimnej wody
Sprężystość - powietrze w balonach
"Milusie istoty do przytulania hodowane w domach" BEZ OGRANICZEŃProwadzą: Publiczne Gimnazjum nr 2 im. Jana Heweliusza w Żukowie / mgr Anna Borowicz, Marcin Borowicz, Luiza Braniecka, Aleksandra Rozek, Łukasz Dargacz, Paweł Stangorra, Maciej Borowicz (Szkoła Podstawowa w Żukowie)
Na wystawie będzie można zobaczyć i pogłaskać m.in. różne gatunki owadów (karaluchy, straszyki), dowiedzieć się jak je hodować w warunkach domowych, co lubią najbardziej a czego nie.
"Komórkowe problemy - nowotwory" WIEK:10+Prowadzą: Koło Naukowe Bio-Med / Łukasz Turczyk, Dominika Czaplińska
Nowotworowa mapa świata
Quiz wiedzy o nowotworach
Preparaty tkankowe
"Biologiczna ochrona roślin" BEZ OGRANICZEŃProwadzi: Dominika Żukowska
Biologiczna ochrona roślin jest strategią wykorzystanie procesów i zjawisk występujących naturalnie w przyrodzie dla osiągnięcia korzyści w uprawie roślin. Na stanowisku zaprezentowane zostaną przykłady działania mikroorganizmów które wpływają korzystnie na wzrost roślin - produkcja biosurfaktantów, hamowanie wzrostu patogenów roślin.
"Produkcja piwa" WIEK:15+Prowadzą: Marta Matuszewska, Sabina Żołędowska
Różnorodność smaków i gatunków piwa wynika nie tylko z zastosowania różnych surowców, ale także różnych procesów produkcyjnych. Na stanowisku będzie można dowiedzieć się jak powstaje piwo , a także zobaczyć surowce do jego produkcji.
Wydział Biologii Uniwersytet Gdański
Ul. Wita Stwosza 59 80-308 GdańskZOBACZ PROGRAM