Jedyna w swoim rodzaju, największa w kraju i w Europie - już 24 maja w Gdańsku odbędzie się Noc Restauracji, podczas której główną rolę odegrają oryginalne kreacje kulinarne oparte na składnikach i produktach regionalnej kuchni. Uczta do późnych godzin nocnych, specjalne menu przygotowane przez szefów cenionych autorskich restauracji, pokazy kulinarne i konkursy to tylko niektóre z atrakcji czekających na smakoszy, którzy spędzą tę wyjątkową noc w mieście.
PROPOZYCJE GDAŃSKICH SZEFÓW KUCHNI: W Gdańsku udział w Nocy Restauracji weźmie
18 lokali zaliczanych do najlepszych adresów w mieście. Są to autorskie restauracje, których szefowie kuchni przygotowali na noc 24 maja dania o różnorodnych smakach i aromatach czerpiących z tradycji kulinarnej i bogactwa produktów regionalnych Pomorza. Jako specjalne, nocne dania przygotowane wyjątkowo na ten wieczór, pojawią się potrawy oparte o bałtyckie ryby, żuławski drób, tradycyjne gdańskie i kaszubskie przepisy i dziczyznę z pomorskich lasów.
Tej nocy królować będą ryby przyrządzane na różnorodne sposoby, między innymi Ceviche z łososia (delikatna marynata na bazie limonki, papryki i cebuli) z pieczoną krewetką przygotowane przez Wojciecha Harapkiewicza, szefa kuchni
Restauracji Pałac Kościeszy. W Pałacu Kościeszy podawane będzie wyjątkowo wytrawne delikatne zestawienie - policzki cielęce z grasicą w towarzystwie miodowych warzyw i redukowanego wina.
W restauracji
Kokieteria hotelu Hanza pojawią się między innymi tatar ze śledzia podany na pumperniklu, marynowany w żubrówce łosoś bałtycki podany z guacamole oraz skropiony sosem z korzennych przypraw, a jako danie główne pojawi się tam szczupak z kaszubskich jezior w asyście młodych ziemniaczków oraz sałatki ze szpinaku w towarzystwie pesto z pestek dyni. Dla odmiany łososia bałtyckiego zamarynowanego w rumie, podanego z ananasem "sous vide" i sałatką z mniszka lekarskiego, będzie można skosztować w restauracji
Verres en Vers w hotelu
Radisson Blue.
Morze rybnych smaków przygotowała
Tawerna Dominikańska; tam w nocnym menu między innymi Gravlax - czyli łosoś bałtycki marynowany na sposób skandynawski, pierogi z łososiem bałtyckim podane na rucoli, chrusty śledziowe, zupa rybka z cukinią, listkami świeżej bazylii i kawałkami ryb bałtyckich. Jako główne dania w Tawernie pojawią się flambiorwany (podpalany) filet z łososia bałtyckiego podany na trawie cytrynowej w pierzynce egzotycznej z opiekanymi ziemniakami. A jeśli kto marzy o dorszu, to może skusi go bałtycki dorsz z chrupiącym cieście piwnym z opiekanymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty.
Smakowicie zapowiada się nocne danie
restauracji VNS w
CH Manhattan, jakim jest szachownica z soli i łososia podana z puree pietruszkowym i blanszowanymi warzywami, dopełniona sosem śmietanowym z dodatkiem ziół z własnego ogródka.
Na ryby i owoce morze postawili także w restauracji
Fellini, gdzie będzie można spróbować steku z miecznika w aromatycznej panierce panko, a także zamówić chowder z muli.
Drób tego wieczoru pojawi się w wielu odsłonach. Będzie to między innymi pasztet z żuławskich gęsich wątróbek z tymiankiem aromatyzowany starką oraz pierś z kurcząt żuławskich wolno gotowana w sosie agrestowo-wiśniowym z sufletem z kaszy mannej. Obie propozycje znajdą się w menu degustacyjnym przygotowanym przez restaurację
Kubicki.
W restauracji
Barbados będzie można spróbować gęsiny w piwie duszonej z kolendrą podanej z kopytkami i sosem pomarańczowym, dodatkowo nieczęsto spotykany rosół z gęsiny z dodatkiem regionalnego sera.
W
restauracji u Jakuba będziemy mogli zamówić nocne danie w postacie pieczonego udka z kaczki podanego na karmelizowanych jabłkach z kapustą modrą i ziemniakami.
Wiele z typowo gdańskich przepisów, w tym autorstw Guntera Grassa, zaserwuje Mariusz Wolski, szef kuchni restauracji
Villi Eva. Będą to między innymi: Gdańska zupa z brukwi na gęsinie, bliny gryczane w wędzonym łososiem bałtyckim i kawiorem czy zupa z młodej kapusty z żołądkami confit. Tam pojawi się także nietypowy regionalny deser - carpaccio ze śliwek z sosem cynamonowym i lodami orzechowymi.
Dziczyznę, a konkretnie pieczonego dzika z purée z rzepy i rozmarynu, zjeść będzie można w
Gamerosso Ristorante. Restauracja VNS w CH Manhattan przygotuje między innymi pierożki z ciasta szpinakowego z suszonymi pomidorami i kaszubskimi borowikami.
-
W ramach projektu "Rozsmakuj się w Gdańsku" zamierzamy z jednej strony wypromować miasto jako atrakcję turystyczną na kulinarnym szlaku Europy, wyróżniającą się bogatą tradycją i ekologicznym podejściem, z drugiej zaś edukować i branżę, i mieszkańców w celu wykształcenia świadomej, nowoczesnej kultury kulinarnej - tłumaczy
Anna Zbierska, dyrektor Biura Prezydenta Gdańska ds. Promocji Miasta -
Noc Restauracji, odbywająca się w ramach corocznego Święta Miasta, to doskonała okazja, by zaprezentować gdańszczanom i turystom interesującą ofertę gdańskiej gastronomii, kunszt naszych szefów kuchni - dodaje Zbierska.
Podczas Nocy Restauracji w każdym lokalu odbędzie się pokaz kulinarny prowadzony przez szefa kuchni. Będą to między innymi: pokaz grillowania jagnięciny w Restauracji u Jakuba, pokaz przyrządzania flambirowanego łososia w Tawernie Dominikańskiej i wiele innych. Organizatorem imprezy jest firma landbrand przy współpracy z Biurem Prezydenta ds. Promocji Miasta Gdańsk oraz właścicielem marki delikatesowych oliw włoskich MONINI.
Gdańskie restauracje biorące udział w Nocy Restauracji 2013:
Barbados, Gamberorosso, Gdański Bowke, Inspiracja - Hotel Pałac Kościeszy, Kuchnia Rosyjska, Restauracja Fellini, Restauracja Gdańska, Restauracja Kokieteria, Restauracja Kubicki, Restauracja u Jakuba, Restauracja Kokieteria - Hotel Hanza Swojski Smak, Tawerna Dominikańska, Verres en Vers, Villa Eva i VNS Restauracja. Da Mario Ristorante, Mercado Tapas Bar, Cafe Bar Mon Balzac
O NOCY RESTAURACJI:Noc Restauracji to pomysł na święto restauracji, które wspólnie tworzą największe w Polsce i Europie kulinarne wydarzenie. W drugiej edycji imprezy, która odbędzie się w piątek 24 maja 2013 roku bierze udział 60 wyselekcjonowanych, autorskich lokali z trzech miast: Białegostoku, Gdańska i Poznania. Ich szefowie kuchni przygotowują Nocne Dania oraz Nocne Menu, które będą dostępne tylko tej jednej nocy. Będą to wyjątkowe kreacje, które ukażą kunszt szefów kuchni, a ich cena skalkulowana będzie na bardzo atrakcyjnym poziomie. Tematem przewodnim tegorocznej edycji Nocy Restauracji będzie odczarowanie regionalnych tradycji kulinarnych i lokalnych składników. Na nich bowiem opiera się sukces najlepszych restauracji w kraju i na świecie. Akcja rozpoczyna się o godzinie 19:00 i potrwa co najmniej do 02:00. Jest to godzina, do której restauracje gwarantują pracę kuchni. Organizatorzy i restauratorzy liczą, że podobnie jak w I edycji Nocy Restauracji w wielu lokalach goście bawić się będą do godzin porannych. Organizatorem Nocy Restauracji jest firma landbrand, a Miasto Gdańsk jest jej oficjalnym partnerem imprezy.