stat
Impreza już się odbyła
PATRONAT

Noc Restauracji Opinie (13)

Już po raz piąty restauracje z Gdańska otworzą swe podwoje dla uczestników najsmaczniejszego kulinarnego wydarzenia roku - Nocy Restauracji! Tegoroczna edycja odbędzie się 6 lipca i będzie prezentowała Smaki Gdańska. Noc Restauracji 2017 zaskoczy nas zmianą formuły. Udział w niej wezmą wyłącznie lokale certyfikowane w projekcie "Smaki Gdańska", realizowanym przez Miasto Gdańsk. Restauracje pokażą w tę noc swoje najsmaczniejsze oblicze.

maj 10-11

piątek - sobota, g. 16:00 - 23:59

Gdańsk,
Każda z nich przygotuje specjalne menu degustacyjne składające się z pięciu dań, które wspólnie stanowić będą interpretację gdańskich smaków. W tę jedyną noc restauracje zaoferują specjalne ceny, od 75 zł za set.
Nocni smakosze spróbują między innymi wyjątkowych, doskonałych jakościowo dań, objętych certyfikatem Smaki Gdańska.

"Noc Restauracji to akcja, która w tym roku wypromować ma Smaki Gdańska, będące odpowiedzią na oczekiwania mieszkańców i turystów. Nasze działanie ma na celu wzmocnienie oryginalnej oferty kulinarnej miasta. Chcemy, żeby Gdańsk kojarzył się nie tylko z miastem atrakcyjnym turystycznie i dobrym do mieszkania, staramy się, aby stał się synonimem kuchni najwyższych lotów, czerpiącej z kultury i tradycji. Zależy nam na tym, by Gdańsk jako pierwsze miasto w Polsce, zaproponował jakościową ofertę kulinarną, opartą o lokalną tradycję i składniki, stanowiącą magnes dla turystów i urozmaicenie dla mieszkańców." - mówi Anna Zbierska zastępca dyrektora Wydziału Promocji i Komunikacji Społecznej Miasta Gdańsk.

Menu przygotowane przez restauracje będą autorską wizją Smaków Gdańska opracowaną przez najlepszych szefów kuchni, którzy podczas tej wyjątkowej nocy opowiedzą gościom o swoich kulinarnych inspiracjach.

Lista restauracji:
1. Eliksir
2. Kubicki
3. Magiel
4. Mercato
5. Niepokorni
6. OtwARTa
7. Papieroovka
8. Szafarnia 10
9. Winne Grono
10. Zafishowani
11. Żabusia
12. Restauracja & Browar PG 4


Nocne Tasting Menu
Noc Restauracji 2017


1. Nocne Menu Restauracji Eliksir
1. ZUPA RYBNA: consomme rybne / seler / czosnek niedźwiedzi / wędzona ryba / makaron własnej produkcji
2. TATAR: tatar z polskiej wołowiny / lody z piwa Starogdańskiego / cebula szalotka / suszone żółtko
KOKTAJL POLSKA PENICYLINA: Absolut Elyx / miód / imbir / cytryna / białko jajka / aromat wódki ziemniaczanej Vestal Pomorze 2014
3. CIELĘCINA: cielęcina sous vide / zioła / ogórek gruntowy / pasternak / skorzonera
KOKTAJL KOMENDANT: G.H. Mumm / Blue Curaçao / rabarbar / prawilny
4. DORSZ: dorsz sous vide macerowany w oliwie / kalafior romanesco / marchew / soczewica / pomidor
KOKTAJL SOPOTOLITAN: Absolut Elyx / dzika róża / ananas / likier wiśniowy / cytryna / wystrzałowy
5. SERNIK: zdekonstruowany sernik na zimno / świeże owoce / czarny bez
KOKTAJL BETONOWY RAMOS: Absolut Elyx / orzech włoski / nabiał / kawa / cytryna / soda / pulchny
CENA: 99 PLN (5-daniowe menu) |
179 PLN (5-daniowe menu + 4 koktajle)

2. Nocne Menu Restauracji Mercato:

Amuse Bouche:
Chłodnik z buraka, marynowany jesiotr, sorbet ze szczawiu
''Pijana Koza'' - tatar z pomidora, rzodkiewka, pszenica
Pierogi, twaróg, ziemniak, koperek
Turbot, puree ze szpinaku, cukinia, szparagi
Pre-dessert: Jagoda, fasola tonka, biała czekolada
CENA: 119 PLN

3. Nocne Menu w Restauracji Niepokorni:
Amuse Bouche:
1. tatar z ongleta/kapary/majonez anchovies/schimeji/słonina
2. serce wołowe/chleb żytni/porto/kapary
3. boczek z Mangalicy/kaszanka/jabłko/szalotka/cydr
4. okoń morski/bób/chorizo/beluga/veloute
5. topinambur/czekolada/jeżyny/mięta
CENA: 99 PLN

4. Nocne Menu Restauracji OtwARTa
1. Polędwica wołowa| topinambur| szalotka| żółtko;
2. Ozory wołowe| kalafior| chrzan| orzech włoski;
3. Makaron| kurki| masło| ser szafir;
4. Pierś z kaczki| wędzony twaróg| czerwona kapusta;
5. Kasza manna| biała czekolada| truskawki| czarny bez.
CENA: 79 PLN

5. Nocne Menu Restauracji Papieroovka:
Amuse Bouche (niespodzianka Szefa Kuchni)
Przystawka zimna: Śledź marynowany w soku z buraka z jabłkiem w żubrówce
Zupa: Krem z szyjek rakowych z pudrem z kindziuka
Danie główne: Filet z kaczki z demi glass jabłkowym z kaszą pęczak i puree z kapusty czerwonej
Deser: Lody rabarbarowe z anyżem i wanilią
CENA: 75 PLN

Dodatkowo:
Muzyka na żywo w godz. 20:00- 22:00

6. Nocne menu Restauracja & Browar PG 4
Podpłomyk "PG4"
Zupa Piwna
Pierogi z pieczoną kaczką w sosie z jasnego piwa / Pils
Polędwica z dorsza pieczona jasnym piwie / Witbier
Beeramisu / Stout
CENA: 99 PLN

7. Nocne Menu w Restauracji Winne Grono:

Zupa rybna: Szczupak/ raki/ młode ziemniaki/ młoda marchew/ kwaśna śmietana/ koper
Pasta śledziowa Babci Marianny: Śledź/ jajko/ cebula/ masło/ mini sałatka
Kaszubskie frekase: Pierś z kurczaka kukurydzianego sous vide, ryż z warzywami brunoise w potrawce słodko-kwaśnej, grillowany por
Smażony sandacz: Filet z sandacza, kopytka z dynią, duxelle z pieczarek, mus z marynowanej gruszki, sos koperkowy
Gdańska czerwona kaszka (Danziger Rote Grütze): Owoce sezonowe, sos z dodatkiem wanilii, naleśnik, mięta
CENA: 120 PLN
Dodatkowo:
Koncert muzyki francuskiej trio: akordeon, kontarabas i śpiew - odbędzie się w pierwszej turze kolacji.

8. Nocne Menu Restauracji Zafishowani:
Amuse-bouche
Śledzik marynowany - śledź, sałatka z buraczków, mus jabłkowy oraz sos z zielonej pietruszki
Smażone przegrzebki - czerwona endywia, emulsja szafranowa oraz kwaśne jabłko
Tatar z łososia Jurassic Salmon - szparagi małosolne, tapenada, majonez koperkowy
Halibut biały - blanszowany bób, kindziuk, pomidorki concasse, sos muślinowy
Semifreddo - tiramisu, sos wiśniowy, puder biszkoptowo-kakaowy
CENA: 119 PLN

9. Nocne Menu Restauracji Żabusia

Amuse buche:
Grasica cielęca souse vide, chleb z prawdziwkami, sos z prawdziwkami
Jeleń i żołędzie
Pierożki z jelenia i mąki z żołędzi, konfitura z owoców leśnych
Okoń z Kaszub
Okoń, kompresowany burak, cytrusy z kolendrą
Kaczka confit
Kaczka confit, gołąbek z czerwonej kapusty, młody bób, porto
Piernik i rokitnik
Długo dojrzewający piernik miodowy ze śliwką, lody z jagody rokitnika, tiul czekoladowy, karmel palony z kolendrą
CENA: 85 PLN
Dodatkowo dla Gości Bazar Kaszubski:
Wyroby własne wg receptur Kaszubskich: konfitury, marynaty, chleb, kiełbasa dojrzewająca, sery, masło

10. Nocne Menu Restauracji Magiel
Przystawka:
Suszona wołowina z mixem ziół, balsamicznym vinegrette, pietruszką i rukolą
Przystawka ciepła:
Krewetki duszone w mleczku kokosowym z kafirem, pudrem buraczanym i gąbką z kolendry
Danie główne I:
Wolno gotowana wołowina w ciemnym sosie cielęcym z truflami, puree ziemniaczano - chrzanowym i chrupiącą młodą marchewką
Danie główne II:
Polędwica z dorsza z ziołowym crustem, zielonymi warzywami i sosem szafranowym
Deser:
Tort bezowy z kulisem malinowym i serkiem mascarpone
CENA: 99 zł/set

11. Nocne Menu Restauracji Szafarnia 10

APERITIF
Sok z selera naciowego, ogórka, szpinaku i oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia
PRZYSTAWKA ZIMNA
Tatar z dorsza z kompresowanym ogórkiem m koprem anyżowym i kwaśną śmietaną
PRZYSTAWKA GORĄCA
Czernina z podrobami, wiśniami, kluskami ziemniaczanymi i majerankiem
DANIE GŁÓWNE
Pierogi z grasicą cielęcą w cieście francuskim z sosem rakowym
DESER
Chłodnik rabarbarowy ze świeżym ogórkiem, koprem włoskim i sorbetem z buraka
CENA: 119 PLN

12. Nocne Menu Restauracji Kubicki

Przystawka
Halibut i letnie kwiaty
Zupa
Dobra szczawiowa.
Przerywnik
Zimna porzeczka
Danie główne
Kaczka i kawa
Deser
Polska truskawka z oryginalną czekoladą

Selekcja alkoholi:
Złote Prosecco
Varvaglione Primadonna Chardonnay di Puglia IGT, Włochy
Chateau Musar 'Gaston Hochar', Dolina Bekaa, Liban
Pigwa z miodem
Cena za set: 160 zł/os


*Rezerwacje stolików w restauracjach

WIĘCEJ RESTAURACJI

Hubert Gonera, organizator przedsięwzięcia mówi: "Wyjście do restauracji podczas Nocy Restauracji - Smaki Gdańska to przeżycie, które porównać można do wyjścia na dobry koncert, do opery czy do teatru. W każdym lokalu na gości czekać będzie niebanalne przeżycie kulinarne, skomponowane wokół Smaków Gdańska. Warto na taką wizytę zarezerwować co najmniej dwie godziny i zadbać o pusty żołądek".

W tegorocznej imprezie wezmą udział tylko te restauracje, które zakończyły proces certyfikacji z oceną pozytywną i dały się poznać jako prawdziwi ambasadorzy gdańskiej kuchni: Eliksir, Magiel, Mercato, Papieroovka, Winne Grono, Zafishowani, Kubicki, Otwarta, Niepokorni, Szafarnia 10. Wszystkie informacje o restauracjach oraz menu degustacyjnych i cenach znaleźć można na stronie internetowej www.nocrestauracji.pl.

Przypomnijmy, że Smaki Gdańska to selekcja dań i restauracji, które pozwalają poznać tradycję i bogactwo kulinarne Gdańska. Inicjatywa zapoczątkowana w 2016 roku skupia lokale, które w swoim menu wykorzystują lokalne i dobre jakościowo, regionalne składniki oraz interpretują gdańską tradycję kulinarną. Restauracje i kawiarnie biorące udział w tegorocznej akcji przeszły w maju br. szczegółowy proces certyfikacyjny. Lokale skupione wokół Smaków Gdańska posiadają w swoim menu unikalne potrawy sygnowane logo projektu: od przystawek poprzez zupy, dania główne, aż po desery.

Szczegóły projektu Smaków Gdańska znaleźć można na stronie internetowej www.gdansk.pl/smakigdanska oraz fanpage'u www.facebook.com/smakigdanska.

Informacja o biletach

  • Bilet normalny
    75 zł
Menu degustacyjne 5 dań od 75 zł

*Rezerwacje stolików w restauracjach

Przeczytaj także