stat
Impreza już się odbyła
Aktualna edycja:
Jarmark Św. Dominika 2025

Wydarzenie w ramach

W dniach 14-15 sierpnia (czwartek i piątek) na Targu Rybnym w Gdańsku, w ramach Jarmarku Dominikańskiego, odbędzie się święto ryb norweskich - Norweski Targ Rybny. Główne atrakcje to grillowanie z norweskim łososiem oraz - po raz pierwszy na Jarmarku - tradycyjne stoisko rybne kupców norweskich.

gru 14-15

sobota - niedziela, g. 11:00 - 21:00

Wstęp wolny

22 listopada - 23 grudnia 2024

Gdańsk
Wstęp wolny
Podczas imprezy będzie można zobaczyć, jak wygląda tradycyjny targ rybny w Norwegii i spróbować lokalnych specjałów. Nad Targiem królowała będzie scena z mnóstwem atrakcji przygotowanych przez Norweską Radę ds. Ryb i Owoców Morza (NORGE). Obok sceny stanie wielka kuchnia grillowa, gdzie Andrzej Polan - znany i lubiany szef kuchni oraz ekspert NORGE zaprosi wszystkich gości Jarmarku Dominikańskiego na niezwykłą podróż do Norwegii. Opowie o norweskich fiordach, z których pochodzi łosoś; wyjaśni, jak kupować rybę - jak ocenić jej świeżość i jak wybrać odpowiedni kawałek. I wreszcie o tym, jak łatwo i szybko zamienić łososia w niezapomniane danie! A ponadto - będzie można spróbować nietypowych grillowych dań wykreowanych przez Andrzeja Polana i znaleźć odpowiedź na pytania, które postawi sobie i publiczności - Czy można uwędzić rybę na patelni? Co zrobić, by dzieci jadły ryby i by nie trzeba było ich do tego zachęcać? Jak smakuje kiełbasa z łososia i czy można upiec go po prostu na desce lub w całości?
W przerwach między grillowaniem do wspólnej zabawy na scenie zaprosi Irek Jakubek z RMF Maxxx. Do wygrania wiele nagród od łososia norweskiego!

W imieniu łososia norweskiego zapraszamy od godziny 12:00 do 18:00
Ponadto specjalnie dla odwiedzających Jarmark Dominikański, już od 11:00 przeniesione zostanie typowe stoisko rybne z Bergen, gdzie norwescy kupcy prezentować będą olbrzymie kraby królewskie, żabnice, wilki morskie, halibuty, stokfishe, czyli suszone dorsze, które są podstawą portugalskiego bacalao i całą gamę innych, niespotykanych w Polsce delikatesów z mórz wokół Norwegii. Będzie można spróbować norweskich krewetek zimnowodnych. Odbędzie pokaz filetowania ryb, a pod koniec imprezy, będzie można kupić na "aukcji" wybrane okazy i poeksperymentować w domu.

W programie liczne konkursy dla publiczności z atrakcyjnymi nagrodami. A na stoiska firm: Epigon S.A., Gadus Sp. z o.o., Suempol Sp. z o.o. będzie można nabyć świeże ryby oraz inne specjały rybne. Firma Premium Events przedstawi ofertę wyjazdów do Norwegii m.in. grupowy wyjazd na oglądanie zorzy polarnej na północy Norwegii."

Szczegółowy program imprezy

14 SIERPNIA - CZWARTEK
12:00 - oficjalne otwarcie Wielkiego Grillowania z łososiem norweskim oraz kuchni Andrzeja Polana
12:00 - 18:00 - pokazy Norweskiej Rady ds. Ryb i Owoców Morza - prowadzenie Andrzej Polan i Bartek Jędrzejak. Prowadzenie imprezy - Irek Jakubek, RMF Maxxx
Pokazy grillowe z łososiem norweskim w roli głównej w wykonaniu Andrzeja Polana i jego zespołu
Degustacje
Możliwość spróbowania swoich sił w gotowaniu - dzieci i dorośli
Konkursy na scenie
Rozmowy o łososiu norweskim

15 SIERPNIA - PIATĘK
11:00 - 14:00 prezentacja firmy Morpol / Marine Harvest
Pokazy kulinarne - jak przygotować danie z łososia w 15 minut
Pokazy - filetowanie łososia norweskiego
Konkursy - do wygrania wiele łososiowych nagród!

14:00 - 18:00 - pokazy Norweskiej Rady ds. Ryb i Owoców Morza - prowadzenie Andrzej Polan i Bartek Jędrzejak. Prowadzenie imprezy - Irek Jakubek, RMF Maxxx
Pokazy grillowe z łososiem norweskim w roli głównej w wykonaniu Andrzeja Polana i jego zespołu
Degustacje
Możliwość spróbowania swoich sił w gotowaniu - dzieci i dorośli
Konkursy na scenie
Rozmowy o łososiu norweskim

Podczas imprezy będzie można również zobaczyć, jak wygląda tradycyjny targ rybny w Norwegii.


Organizatorzy imprezy:
Ambasada Królestwa Norwegii w Polsce, Norweska Rada ds. Ryb i Owoców Morza
Informacje o Norweskie Radzie ds. Ryb i Owoców Morza - organizatorze imprezy
Norweska Rada ds. Ryb i Owoców Morza - NSC jest organizacją powołaną w 1991 roku przez Parlament Norweski i Norweskie Ministerstwo ds. Rybołówstwa w celu zwiększania świadomości konsumentów dotyczącej norweskich ryb i owoców morza, zarówno w Norwegii, jak i na świecie. Rada działa jako ciało doradcze ministerstwa i finansowana jest przez norweski przemysł ze środków pochodzących z podatku eksportowego. Posługuje się znakiem NORGE, który oznacza kraj pochodzenia ryb - Norwegię.