Zapraszamy na wyjątkowy i niepowtarzalny POBYT SYLWESTROWY w centrum Kaszub, podczas którego, w niezwykłej atmosferze, przeżyjecie Państwo jedyna w swoim rodzaju, magiczna Noc Sylwestrowa.Naszym gościom gwarantujemy kameralna atmosferę, a przygotowane na te specjalna okazje dodatkowe atrakcje, umila Państwa pobyt u nas i dostarcza niezapomnianych wrażeń. Sylwestrowe menu opracowane przez naszego Szefa Kuchni zachwyci różnorodnością potraw i delikatnością smaku. Bal Sylwestrowy 2013/2014 w naszym Centrum połączy wspomnienie przełomu roku i pozostawi w pamięci pełna wrażeń noc.
Serdecznie Państwa zapraszamy!
Dzień Pierwszy - 29 grudnia 2013godz. 14:00 - Przyjazd Gości do Centrum Edukacji i Promocji Regionu w Szymbarku i zakwaterowanie w hotelu
godz. 17:00 - 22:00 - Wieczór myśliwski "Darz Bór"
w programie m.in. opowieści łowieckie, hymny odegrane na oryginalnym rogu myśliwskim
atrakcja wieczoru - Pieczony Dzik serwowany przez myśliwego
pozostałe dania wieczoru:Żurek w chlebie, gulasz "Rumcajsa" z kasza gryczana, "Przysmak
Gajowego", chleb ze swojskim smalcem i ogórek kiszony
Dzień Drugi - 30 grudnia 2013godz. 09:00 - 11:00 - Śniadanie w formie bufetu szwedzkiego
godz. 14:00 - Obiad
zupa: Brukwiowa na gęsinie
główne danie: Grillowane polędwiczki wieprzowe z bekonem w sosie kurkowym, serwowane z opiekanymi ziemniakami i warzywami
deser: Szarlotka na ciepło podawana z lodami waniliowymi
napoje: Woda niegazowana z cytryna, kawa lub herbata
godz. 17:00 - Kulig z pochodniami w towarzystwie Kapeli Kaszubskiej
Podczas wyśmienitej zabawy poczęstunek przy ognisku w lesie - pieczenie kiełbasek,grzaniec kaszubski
godz. 19:00 - Powrót z kuligu i biesiada piwna w Browarze "Kaszubska Korona" z muzyką regionalną na żywo
Bufet ciepłych przekąsek:karkówka po myśliwsku, skrzydełka pieczone na ostro, biała kiełbasa zasmażana z cebulka i pieczarkami, barszcz czerwony z pasztecikiem
Bufet zimnych zakąsek:ziemniaki faszerowane sałatka śledziowa, deska wędlin wiejskich, domowy smalec ze skwarkami, pieczywo, masło
napoje: 2 kufle regionalnego piwa 0,4l; sok jabłkowy, woda mineralna
godz. 24:00 - zakończenie biesiady
Dzien Trzeci - 31 grudnia 2013godz. 9:00 - 11:00 - sniadanie w formie bufetu szwedzkiego
godz. 12:00 - zwiedzanie obiektów CEPR z przewodnikiem
godz. 14:30 - Obiad
zupa: Wykwintny domowy rosół z warzywnym julliene
główne danie: Grillowany filet z kurczaka z ananasem zapiekany z serem, ziemniaczki i surówka z marchewki
deser: ciasto domowe
napoje: Woda niegazowana z cytryna, kawa lub herbata
godz. 16:00 - 18:00 - Spotkanie w Tabaczniku -jedynym na Kaszubach muzeum poświęconemu kaszubskiej tabace. Tu przy lampce czerwonego wina słuchamy pogawędki i degustujemy zarazem siedem rodzajów tego kaszubskiego specyfiku
godz. 20:00
Bal Sylwestrowy 2013/2014z Zespołem Muzycznym oraz DJ-em
powitalny aperitif "Kaszubskie Granie"
przystawka:Łosos wędzony na placuszku ziemniaczanym
z sosem jogurtowo limonkowym
zupa: Wykwintna zupa borowikowa z grzanka ziołowa
główne danie: Trio mięsne w duecie sosu z czerwonej cebuli i wina w towarzystwie grillowanych warzyw i opiekanych ziemniaczków
deser: Karmelizowana gruszka na czekoladowym sosie
bufet ciepłych zakąsek:roladki z delikatnej soli na sosie szpinakowym z pomidorkami cherry
opiekany dorsz na sosie porowo-koperkowym
rolada wołowa otulona wędzonym boczkiem na sosie grzybowym
mini kurczaczki w trzech smakach
bajeczne warzywka grillowane w curry
bufet zimnych zakąsek:selekcja wędzonych ryb z limonka i cytryna
rajskie gniazdka z łososia na krążku razowca
opiekany śledzik w winnej zalewie
kramik swojskich wędlin
deska mies pieczystych: karkówka pieczona z czosnkiem, schab pieczony nadziewany pasta jajeczna, rolada wieprzowa z ziołowym serem, z dodatkiem dipów: tatarski, cumberland
sałatka z grillowanym kurczakiem, brzoskwinia na kruchej sałacie z sosem czosnkowym
wegetariańska sałatka z kawałkami mozzarelli
bułeczki cocktailowe
masło (tradycyjne i czosnkowe)
bufet słodki:ciasta domowe
alkohol: 0,5l wódki/ pare, lampka wina musującego/os.
napoje: Woda niegazowana z cytryna i mięta, soki pomarańczowy, jabłkowy,
kawa, herbata, napoje gazowane (cola cola, fanta, sprite)
godz. 24:00 - Przywitanie Nowego Roku 2014Pokaz fajerwerków
godz. 00:30 - Niespodzianka Wieczoru
Płonąca rolada z indyka podawana z sosami podgrzybkowym i żurawinowym
Barszczyk czerwony
godz. 04:00 - zakończenie Balu Sylwestrowego
Dzień Czwarty - Nowy Rok 1 stycznia 2014godz. 09:00 - 11:00 - Noworoczne śniadanie
w formie bufetu szwedzkiego
godz. 12:00 - Koncert Noworoczny
na Największym Fortepianie Świata
godz. 13:00 - Wypiek chleba
podczas którego, każdy uczestnik własnoręcznie wygniata ciasto, wkłada je do formy i po upieczeniu, zabiera chlebek ze sobą jako miły prezent dla bliskich.
godz. 14:00 - Msza Święta w Kościołku pw. sw. Rafała Kalinowskiego(na terenie CEPR)
godz. 15:00 - Obiad
zupa: Kalafiorowa z kładzionymi kluseczkami
główne danie: Zrazy z karkówki z sosem pieczeniowym serwowane z kasza gryczana i zasmażanymi buraczkami
deser: ciasto domowe
napoje: Woda niegazowana z cytryna, kawa lub herbata
godz. 16:00 Zakończenie pobytu
PROPOZYCJA SPĘDZENIA CZASU WOLNEGO• Łaźnie piwne i sauna (w hotelu)
• Kino XD - na terenie CEPR
• Zwiedzanie Kaszubskiego Świata Bajek - na terenie CEPR
• Nordic walking spacer dla aktywnych lubiących kontakt z natura
(wypożyczalnia sprzętu w recepcji hotelowej)
• Spacer na Punkt widokowy Wieżyca (najwyższy szczyt Kaszub
z wieża widokowa - 328,3m nad poziomem morza), z którego
roztacza sie piękny widok na Szwajcarię Kaszubska
• Możliwość korzystania ze sportów zimowych na stoku narciarskim
Koszałkowo i Kotlinka z możliwością wypożyczalnia sprzętu
narciarskiego na miejscu - ok. 5 km od CEPR
• Basen z kompleksem odnowy biologicznej w Kościerzynie
- ok.15 km od CEPR
• Muzeum Kaszubskie w Kartuzach posiadajace zabytki pięknej
sztuki ludowej - ok. 20 km od CEPR
• Muzeum kolejnictwa w Kościerzynie - skansen starych pojazdów
szynowych
• Kryte lodowisko w Kościerzynie - na miejscu wypożyczalnia sprzętu
• Zakłady Porcelany Stołowej "Lubiana" w Lubianie - możliwość
zakupu porcelany
DODATKOWODla Pań w dniu sylwestra istnieje możliwość wykonania makijażu
sylwestrowego i skorzystania z usług fryzjerskich(prosimy o wcześniejsza rezerwacje).
Kontakt:Centrum Edukacji i Promocji Regionu
ul. Szymbarskich Zakładników 12, 83-315 SZYMBARK
tel. +48 58 684 69 33, +48 607 610 317, +48 605 442 009
e-mail: cepr@cepr.pl
www.cepr.pl