Sobota przy Oliwskim Stole zapowiada się nietuzinkowo. Oliwski Stół to pierwsza edycja kolacji degustacyjnej na Rynku w Oliwie. Tego dnia wszystko będzie wyjątkowe.
Zacznijmy od szefa kuchni
Bartka Kasprzaka, szerzej znanego w środowisku kulinarnym jako Pan Niedźwiedź. To oliwianin, buntownik, człowiek renesansu. W kuchni jego największą namiętnością jest bunt i nieustanne poszukiwania. Nie znosi szablonów, ram, szufladek i kompromisów. Uwielbia odkrywać nowe połączenia smaków. Jak sam mówi jego ulubione danie, to to, którego jeszcze nie zrobił, ale już pojawiło się w jego głowie. Na co dzień jest szefem kuchni znanego trójmiejskim foodies konceptu kulinarnego KlatkaB.
Produkty:Nasz szef kuchni inspiracji szuka w promieniu dwóch kilometrów od Rynku w Oliwie. Uwierzcie, dla Bartka nie ma rzeczy niemożliwych. Przygotuje kolację składającą się z czterech dań z produktów, które pochodzą z Oliwy i najbliższej okolicy.
Miejsce: Na wyjątkowym Rynku stanie stół nakryty obrusem, przy którym zasiądzie 15 osób, aby wspólnie jeść, pić, rozmawiać, bawić się. A przy okazji spędzić czas, poznając nowych ludzi i odkrywając nowe smaki.
Czym zaskoczy nas kucharz? Przygotuje menu degustacyjne w dwóch wersjach:vege i mięsnej.
sashimi / lardo / ziemniak / chrzan i zioła z Doliny Marnych Mostów / grzyby
pastrami z Doliny Radości / chleb jego taty z mąki z Oliwskiego Młyna / kiszony pomidor / zioła z własnego ogrodu / liście / czarny czosnek
dolma / wędzone wiśnie / maliny / owoce kopru włoskiego / kawa / por / miso
tapioka / agrest / zielony pomidor / wrotycz / miód
Do tego wszystkiego sommelier dobierze odpowiednie wina.
Brzmi tajemniczo? Brzmi cudnie! Zapisuj się.
Godzina 17.00 lub 19.30My już nie możemy się doczekać! To będzie piękny wieczór.
W przypadku złej pogody zastrzegamy sobie prawo do przeniesienia kolacji pod dach sąsiadującej, równie urokliwej hali targowej Rynku w Oliwie.Organizatorzy:Rynek w Oliwie
Finebite