Restauracja, w której goście mogą skosztować autorskiej kuchni roślinnej, wyjątkowej, bo pełnej smaku, różnorodnych tekstur, a poza tym zdrowej i pięknie podanej. Smakowite Otwarcie nastąpi 23 czerwca o godzinie 18.00. Gościć będziemy znanych kucharzy (Rafał Koziorzemski - Biały Królik, Patryk Szczepański - wegański cukiernik). Wspólnie z Mikołajem Batorem, Marcinem Popielarzem i Aloną Orel, szefową kuchni w Bistro, przygotują autorskie wariacje na temat dań z menu w mini porcjach.
Jadłospis Bistro to nieoczywiste i świeże wydanie kuchni wegańskiej. Zakwasownia Bistro zaskoczy niejednego konesera zdumiewającymi połączeniami i udowodni, że roślina może wystąpić na talerzu w roli głównej.
Miejsce stworzyli Magdalena i Mikołaj Batorowie, właściciele Zakwasowni, znanej już rodzinnej manufaktury, produkującej organiczne zakwasy, kiszonki, kimchi i dania kuchni roślinnej. Sztuce przygotowywania potraw patronuje Marcin Popielarz, szef kuchni Białego Królika, finalista S.Pellegrino Young Chef.
Miejsce jest jednocześnie siedzibą nowo otwartej fundacji "Stacja Czułość", której misją jest szeroko pojęta emocjonalna opieka nad pacjentkami onkologicznymi. To kolejny projekt twórców Zakwasowni.