stat
Wydarzenie już się odbyło
maj 30-31

piątek - sobota, g. 18:00

Gdańsk,
Wstęp wolny
Prelegent
Millena Ruszkowska
Termin wykładu
26 marca 2025 r. (środa), godzina 18:00
Miejsce:
Wydział Nawigacyjny Uniwersytetu  Morskiego w Gdyni, Al. Jana Pawła II 3

Rosnąca populacja ludzi i wyczerpywanie konwencjonalnych zasobów naturalnych sprzyja poszukiwaniom alternatywnych źródeł żywności. Takim źródłem mogą być owady. Jednym z najbardziej popularnych gatunków jest świerszcz domowy, który na początku 2023 roku został oficjalnie dopuszczony przez Unię Europejską do wykorzystania w produkcji żywności.

Celem wykładu jest przedstawienie podstawowych informacji na temat właściwości odżywczych owadów oraz ich hodowli. Uczestnictwo w wykładzie może stanowić doskonały początek do odkrywania zalet żywności alternatywnej oraz przełamania istniejących w świadomości stereotypów dotyczących spożywania owadów.

Biogram prelegenta
Dr hab. inż. Millena Ruszkowska, prof. UMG jest absolwentką Wydziału Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. Od ponad 23 lat związana jest z Uniwersytetem Morskim w Gdyni, obecnie jest pracownikiem badawczo-dydaktycznym Katedry Zarządzania Jakością Uniwersytetu Morskiego w Gdyni.

Od początku swej działalności naukowej i dydaktycznej zajmuje się zagadnieniami związanymi z jakością żywności, przy czym szczególną uwagę poświęca badaniom nad właściwościami sorpcyjnymi żywności. Do tej pory opublikowała ponad 80 artykułów w polskich i zagranicznych czasopismach naukowych. Jest również współautorką skryptu z podstaw inżynierii i technologii żywności oraz autorką monografii naukowej obejmującej charakterystykę jakości ekstrudatów kukurydzianych wzbogacanych spiruliną i chlorellą. Jest też autorką dwóch patentów oraz współautorką trzech zgłoszeń patentowych.

Ostatnio, we współpracy ze swymi doktorantami rozwija się w nowym nurcie badań nad doskonaleniem jakości produktów spożywczych w oparciu o wzbogacanie produktów niekonwencjonalnymi źródłami białka. Jest członkiem zarządu Polskiego Towarzystwa Towaroznawczego, Oddział Morski oraz członkiem Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności. 

Wykład odbywa się w ramach wydarzenia "Naukowe wieczory z Uniwersytetem Morskim w Gdyni".

Więcej informacji znajduje się na stronie umg.edu.pl w zakładce "Naukowe wieczory z UMG".

Serdecznie zapraszamy!

alert Treść tworzona na podstawie materiałów prasowych organizatora.