Pieczywo jak wiadomo przybiera różne formy, robione jest na bazie różnych składników. Prawdą jest to, że coraz gorszej jakości pojawia się na sklepowych półkach. P Ten sam chleb w każdym zakątku Polski ma swój własny, indywidualny smak - zawsze pozostaje jednak wspólnie i jednakowo rozumianym pieczywem. Bez względu na region, bez względu na pokolenie, nie ma niczego, co łączyłoby bardziej niż chleb.Kasia która wypieka chleb zawodowo w swojej piekarni nauczy Was jak wypiekać pieczywo w domowych warunkach na własne potrzeby.Tematem warsztatów będzie świat bułek znanych i mniej znanych.
Co przygotujemy:- bajgle
- bułka wrocławska
- bułki do hamburgerów
- chałka
Kto prowadzi?Kasia Krawczyk-Ziętarska
Dla pieczenia chleba zrezygnowała z bezpiecznego etatu. Codziennie wypieka przynajmniej cztery rodzaje chleba. W soboty zazwyczaj piecze "eksperymenty chlebowe", czyli wymyślone różne autorskie przepisy na chleby smakowe. Twierdzi, że w chlebie najważniejszy nie jest piec, mąka czy woda, ale czas i cierpliwość. Prowadzi z mężem piekarnię na Kowalach k.Gdańska pod wiele mówiącą nazwą Dobrze Wypieczone. Sama kupuję mąkę od zaufanych młynarzy. Dba o zakwas, karmiąc go co 10-12 godzin, by potem wypiekać nasz codzienny chleb dbając o najmniejszy szczegół . Smak jej chleba przypomina błogie dzieciństwo.