Planowanie diety młodego sportowca - współczesne wyzwanie rodziców. Szkolenie z warsztatem kulinarnym na temat przygotowywania posiłków około treningowych.
Blok 1. Cześć teoretyczna- Odżywianie jak element treningu - fakty i mity na temat żywienia młodych sportowców
- Zapotrzebowanie energetyczne i aktualne normy żywienia w zwiększonym wysiłku
- Model żywienia i znaczenie funkcji fizjologicznych poszczególnych grup składników
- Porcjowanie, wymienniki - czyli ile to porcja, na co zamienić buraki
- Skąd czerpać energię do zajęć
- Regeneracja po wysiłkowa w tym blok o suplementacji
- Znaczenie posiłków około-treningowych
- Prawidłowe nawadnianie - czyli ile, kiedy i czym nawadniać młodego zawodnika
- Pułapki w realizacji założeń diety młodego sportowca
- Zawyżona masa tkanki tłuszczowej - diagnoza i plan postępowania żywieniowego
- Niedoborowa masa ciała - diagnoza i plan postępowania żywieniowego
Blok 2. Warsztat kulinarny- Domowa Granola - alternatywa dla słodkich płatków (różne rodzaje z ciekawymi dodatkami)
- Kasza jaglana na słodko na rano: słodka, energetyczna kiedy trening jest w ciągu najbliższej godziny (o kaszy jaglanej więcej)
- II śniadanie - omlety energetyczne do szkoły i batony przedtreningowe energetyczne (o znaczeniu jaj, mleka i suszonych owoców)
- Koktajle owocowe
Treść tworzona na podstawie materiałów prasowych organizatora.