Dopiero zaczynasz swoją przygodę z kuchnią roślinną lub masz alergię na gluten, laktozę i inne nietolerancje pokarmowe. Weź udział w naszych warsztatach i dowiedz się jak zmienić sposób codziennego gotowania, tak by żyć zdrowo, a jednocześnie nie tracić dobrego smaku potraw.
Podczas wydarzenia dowiesz się jak wzbogacić swoją dietę o wartości odżywcze, ponieważ korzystamy tylko z naturalnych, najwyższej jakości składników. Bez chemii. Bez GMO. Poznasz tajniki przygotowania bezglutenowego ciasta, pizzy, tarty czy placków i naleśników nawet bez użycia jaj.
Pokażemy Ci, że ograniczenia w diecie, są jedynie pretekstem do dobrej zabawy w kuchni, która pobudza kreatywność i otwiera na nowe smaki.
Zapraszamy Cię jeśli:
• Chcesz poznać podstawy kuchni bezglutenowej;
• Chcesz poszerzyć swoją wiedzę z zakresu kuchni roślinnej;
• Chcesz zacząć gotować pyszne, wegańskie, bezglutenowe obiady i przekąski;
• Chcesz wprowadzić do swojej diety nowe, zdrowe, bezglutenowe i wegańskie potrawy;
Program warsztatów: Poznajemy się przy filiżance dobrej kawy lub herbaty i przechodzimy do części teoretycznej podczas której przedstawimy podstawy bezglutenowej kuchni wegańskiej. Będziemy mówić o zdrowiu, o dobrych bezglutenowych produktach i o tym czym zastąpić popularne produkty takie jak mąka czy jajko. Następnie każdy otrzymuje jedną z wybranych potraw do przygotowania. Na samym końcu czeka Was degustacja wszystkich przygotowanych potraw. To co zostaje zabieracie ze sobą do domu.
Wszystkie realizowane przepisy otrzymacie na adres mailowy po warsztatach.
Czego się nauczysz?
• Gryczane bliny z majonezem z kalafiora;
• Pizza wegańska;
• Naleśniki z konfiturą z dyni i z pomarańczy;
• Gołąbki z kapusty włoskiej nadziewane ryżem i pastą z wędzonego tofu;
• Gnocchi w sosie szpinakowym;
• Zupa Minestrone z lanymi kluskami;
• Farsz meksykański do naleśników;
• Papryki nadziewane ziemniakami z kapustą i grzybami i chutney śliwkowy;
• Pasztet z soczewicy i sos chrzanowo wiśniowy;
• Tarta z czekoladowym kremem;
Każdy z uczestników otrzyma do dyspozycji cały niezbędny sprzęt do wykonania danej potrawy. Wystarczy, że zabierzecie ze sobą dobry nastrój. Czas warsztatów ok. 4 godziny.
Termin warsztatów: 18 maja 2019, godz. 18:00 do 22:00
Koszt warsztatów: 240 zł/os.
MIEJSCE: Gdynia Orłowo, ul. Sosnowiecka 35
Warsztaty poprowadzimy my czyli
Jola Słoma i Mirek Trymbulak. Jesteśmy autorami książek kucharskich oraz serii programów kulinarnych emitowanych na antenie Kuchni +. Nasza pracownia kulinarna ATELIER SMAKU to kameralna, profesjonalnie wyposażona szkoła gotowania, w której odbywają się warsztaty kulinarne dla amatorów i profesjonalistów. W związku z tym, że nie używa się tutaj produktów odzwierzęcych oraz glutenu, miejsce to stanowi bezpieczną przystań dla osób, którym taka kuchnia wypełniona aromatem świeżych ziół, przypraw i naturalnych składników, jest bliska z powodów ideologicznych lub zdrowotnych.