Japonia to miejsce magicznie, niejednokrotnie niezrozumiałe dla nas Europejczyków ze względu na duże rozbieżności kulturowe. Wiele historii które opowiem związane z kulturą japońską, będą naprawdę dla wielu uczestników opowieściami z kręgu baśni. Prawda jest taka, że Japonia tak naprawdę, to miejsce na świecie, gdzie nie ma rzeczy niemożliwych.
Na naszych warsztatach sushi podzielimy się wiedzą jak w prosty sposób można przygotować podstawowe formy sushi nigiri i maki w różnych stylach. Opowiem historię powstania sushi, a zakończymy na wspólnej kolacji przygotowanej przez uczestników warsztatów. Wprowadzę w specyfikę kuchni japońskiej i zdradzę tajniki etykiety. Podczas wspólnego spotkania zdradzę tajniki przygotowania ryżu, filetowania ryb, oraz samodzielnego przygotowania sushi. Nauczę jak komponować prawidłowy zestaw sushi, jak nazywać poszczególne składniki a całość będzie poprowadzona w luźnej niezobowiązującej atmosferze.
Co zrobimy?
Nigiri - czyli sushi formowane w dłoni, z rożnymi dodatkami
Ebi - gotowana krewetka
Tako - gotowana ośmiornica
Unagi Kabayaki - grillowany węgorz morski w sosie słodkim
Tamago - słodki omlet
Sake - łosoś