Jedyne w Polsce i jedne z największych w Europie specjalistyczne targi branży rybnej POLFISH po raz kolejny odbędą się w Centrum Wystawienniczo-Kongresowym AMBEREXPO w Gdańsku wraz z największymi w Polsce północnej targami spożywczymi FOODEXPO. Synergia tych dwóch projektów branżowych, odbywających się w cyklu dwuletnim, pozwala na prezentację szerszej oferty w tym samym miejscu i czasie. Najbliższa edycja imprezy (29-31 maja) jest odpowiedzią na zainteresowanie i zapotrzebowanie odbiorców, świadomych konieczności zbliżenia się do natury i dbałości o zdrowie oraz poszukujących artykułów wyjątkowych.
LOKALNIE I GLOBALNIEUdział w Targach potwierdzili wiodący polscy producenci i importerzy ryb i owoców morza. Oprócz tradycyjnych produktów świeżych, mrożonych, konserwowych, wędzonych i marynowanych, znajdą się też rybne wyroby garmażeryjne i typu convenience. Z zakresu akwakultury obecne będą firmy zajmujące się hodowlą ryb morskich, jak dorada i okoń morski oraz słodkowodnych, jak karp i pstrąg. Nie zabraknie producentów pasz, systemów do przechowywania i transportu ryb oraz urządzeń i sprzętu do hodowli.
Szeroką ofertę zaprezentują producenci i dystrybutorzy napojów, przypraw, mąki, produktów cukierniczych, zup czy win. W sektorze mleczarskim (targi Mleczna Rewia) uczestniczyć będą czołowe polskie zakłady i spółdzielnie mleczarskie. Dzięki wieloletniej współpracy i wsparciu Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich, udział producentów i firm związanych z przetwórstwem produktów mlecznych dofinansowany jest z Funduszu Promocji Mleka.
Obok produktów rybnych, mleczarskich, zbożowych i dietetycznych, pojawią się produkty regionalne małych i średnich firm, płody z farm i hodowli ekologicznych, lokalne przetwórnie i gospodarstwa oraz grupy rybackie.
NAJNOWSZE ROZWIĄZANIAKategoria technologii reprezentowana będzie przez producentów i dystrybutorów maszyn i urządzeń dla przetwórstwa, jak urządzenia wędzarnicze, systemy chłodzące i pakujące. Udział w targach zapowiedziały też przedsiębiorstwa oferujące kompleksowe projektowanie linii technologicznych, wdrażanie systemów produkcyjnych, sprzęt do utylizacji odpadów oraz wyposażenie dla gastronomii i sklepów. Wśród wystawców znajdziemy też dostawców kas fiskalnych, czytników kart i urządzeń do etykietowania.
Dużą grupę wystawców stanowić będą dostawcy pojemników i opakowań dla przetwórstwa i firm cateringowych. Na Targach zaprezentowane zostaną najnowsze rozwiązania w transporcie spożywczym jak monitoring pojazdów, innowacyjne oprogramowania i agregaty chłodzące. Udział zapowiedzieli też dealerzy samochodów dostawczych i użytkowych dla gastronomii oraz producenci sklepów mobilnych.
Ofertę utrzymania czystości i bezpieczeństwa w zakładach przetwórstwa spożywczego przedstawią dystrybutorzy największych światowych marek artykułów BHP - odzieży jednorazowej, obuwia, rękawic, okularów ochronnych, środków czyszczących, jak również producenci urządzeń myjących i suszących. Właściciele obiektów gastronomicznych znajdą propozycje odzieży ochronnej, personalizowanych uniformów dla pracowników, tekstyliów, naczyń, nowoczesnych urządzeń kuchennych, sztućców, mebli i akcesoriów.
DLA KOGO?Do odwiedzenia targów zapraszamy właścicieli i menedżerów sklepów i hurtowni spożywczych oraz rybnych, sieci supermarketów, dyskontów, obiektów gastronomicznych i hotelarskich, piekarni, cukierni. Szeroka oferta skierowana jest do szefów kuchni czy właścicieli restauracji, kierowników sklepów i firm cateringowych.
Po raz pierwszy równocześnie z Targami POLFISH i FOODEXPO odbywać się będą Targi Handlowe sieci sklepów "ABO - udane zakupy", organizowane przez Detal Pomorze Sp. z o.o. (tylko w dniu 29 maja!).
Program
29 maja (środa) Targi otwarte dla publiczności godz. 10.00-18.00
11.00-11.30 Ceremonia Otwarcia Targów - scena, hala B
14.00-16.00 Millenialsi i pokolenie Z z wysokiego C. Jak sprawić, by byli stałymi gośćmi Twojego lokalu? - prelekcja i warsztaty, wstęp wolny | MOXIE agencja kreatywna, prelegenci Patryk Antczak i Aleksandra Piesiak | Amberexpo, I piętro, sala konferencyjna 2
30 maja (czwartek) Targi otwarte dla publiczności godz. 10.00-18.00
10.00 - 11.00 Certyfikacja hodowlanych ryb i owoców morza zgodnie ze standardem GLOBALG.A.P.
Dlaczego warto stosować logo GGN na produktach? - workshop, wstęp wolny |GLOBALG.A.P. | AMBEREXPO, scena hala B
11.00 - 12.00 Zrównoważony rozwój - wyzwanie dla rolnictwa i przemysłu spożywczego.
Rola niezależnej certyfikacji w zarządzaniu łańcuchem dostaw oraz komunikacji z konsumentami. - workshop, wstęp wolny| Bureau Veritas | AMBEREXPO, scena hala B
11.00 - 13.00 Jak to bez mięsa? Jak to bez mleka? Jak zmienia się polski rynek spożywczy i gastronomiczny - o rosnącej popularności 100% roślinnych dań i produktów. - prelekcja, wstęp wolny
Kampania RoślinnieJemy
12.00 - 16.00 Wiarygodność i gwarancja pochodzenia ryb i owoców morza ze zrównoważonych połowów. - warsztaty obowiązuje rejestracja msc.org/pl | MSC (Marine Stewardship Council) | AMBEREXPO, I piętro, sala konferencyjna 1A
12.00 - 13.00 Motywowanie pracowników i zwiększanie ich zaangażowania - jak zatrzymać pracownika w firmie - warsztaty, wstęp wolny | Akademia Zza Lady | Amberexpo, I piętro, sala konferencyjna 2
13.00-14.00 Jak dbać o wizerunek firmy w mediach. Fotografia żywności - do czego jest mi potrzebna? - prelekcja dla restauratorów i branży spożywczej | Food&Light Studio fotografii reklamowej, prelegentka: Katarzyna Fiszer | AMBEREXPO, scena, hala B
15.00 - 15.20 Ceremonia wręczenia nagród w konkursie Mercurius Gedanensis oraz Nagród Specjalnych - scena, hala B
31 maja (piątek) Targi otwarte dla publiczności godz. 10.00-16.00
WIĘCEJ INFORMACJI:
www.polfishtargi.pl,
www.foodexpo.plTERMIN: 29-30 maja, 10.00-18.00 | 31 maja, 10.00-16.00
PATRONATY HONOROWE:
- POLFISH 2019 - Minister Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej, Marszałek Województwa
- FOODEXPO 2019 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Marsza