Pomorskie Smaki 2014 to spotkanie z tradycyjną kuchnią i bogactwem kultury naszego regionu. Podczas Jarmarku św. Dominika, od 26 lipca do 3 sierpnia, w godz. 10.00-18.00 w pawilonie przy ul. św. Ducha w Gdańsku, będzie można spróbować lokalnych przysmaków oraz podziwiać wyroby twórców ludowych z całego Pomorza. Na imprezę zaprasza Mieczysław Struk, marszałek województwa pomorskiego.
Podczas imprezy będzie można poznać różnorodność i bogactwo naszego regionu: Kaszub, Kociewia, Żuław i Powiśla. Rolnicy i producenci z Pomorza opowiedzą o wytwarzaniu naturalnej żywności, podczas pokazów gotowania na żywo przygotują z potrawy, których receptury przekazywane są z pokolenia na pokolenie. A następnie zaproszą publiczność do degustacji.
Nie zabraknie stoisk, na których regionalni artyści zaprezentują swoją twórczość: rzeźby, obrazy, wyroby z rogu, a także ozdoby z wzorami ludowymi. Pomorskim Smakom towarzyszyć będzie ludowa muzyka i przyśpiewki. Z pięknym i różnorodnym pomorskim folklorem zapoznają nas twórcy ludowi z całego województwa.
Najmłodsi na pewno znajdą coś dla siebie w strefie działań artystycznych, gdzie będą mogli malować na szkle, zmierzyć się z techniką filcowania czy ozdabiania ciasteczek.
Jednym w punktów programu będą finały konkursów kulinarnych o Bursztynowy Laur Marszałka Województwa Pomorskiego "Pomorskie Smaki". W sobotę, 2 sierpnia, kulinarne boje toczyć się będą w dwóch kategoriach: produkt i potrawa. Warto przyjść, zobaczyć gotowanie na żywo, a następnie spróbować regionalnych specjałów.
Więcej na: https://www.pomorskie.eu/pl/pomorskie_smaki/aktualnosci/2014/pomorskie_smaki_2014