16 marca 2019 odbedą się drugie Pomorskie Spotkania Piwowarów (PSP) - wydarzenie dla znawców, pasjonatów i osób prowadzących lub planujących działalność w branży browarniczej. Celem PSP jest integracja środowiska piwowarskiego poprzez omówienie kondycji branży, sposobów jej promowania i wypracowania strategii rozwoju marki browarniczej.
kiedy: 16.03.2019, godz. 9:00-15:05
gdzie: PPNT Gdynia, budynek III
Zaproszeni goście opowiedzą o sukcesach i bolączkach branży piwowarskiej w Polsce. Organizatorzy zapowiadają bardzo różnorodną tematykę wystąpień; od zagadnień naukowo-technologicznych procesu warzenia piwa po tematykę z zakresu prawa i sposobów finansowania piwnego biznesu.
Wśród zaproszonych ekspertów znajdą się m.in. laureat ubiegłorocznego konkursu Czerwonej Róży - Mariusz Jakubowski, który opowie o kombuchy i jej zastosowaniu w browarnictwie, Henry Shelonzek (BioWar) - jeden z założycieli "Mad Driver", pierwszej polskiej firmy specjalizującej się w produkcji bezalkoholowych piw rzemieślniczych oraz twórca pierwszych polskich płynnych drożdży - Filip Paprocki (Fermentum Mobile).
Do kogo skierowane są PSP?
PSP są wydarzeniem skierowanym do osób zainteresowanych rozwojem branży piwowarskiej, a w szczególności do:
- piwowarów rzemieślniczych
- piwowarów regionalnych
- piwowarów restauracyjnych
- piwowarów domowych
- pasjonatów piwowarstwa.
Dlaczego warto się zapisać?Pomorskie Spotkania Piwowarów stworzone są dla ekspertów, praktyków i osób poszukujących wysokiej jakości wyrobów. Jest to okazja do nawiązania dialogu i zdobycia przydatnych kontaktów.
Przede wszystkim jednak, PSP to świetna atmosfera sprzyjająca wymianie nabytych doświadczeń oraz przekazaniu najnowszych trendów i pomysłów na działania.
Program:
09:00-09:15 Rejestracja uczestników
09:15-09:30 Rozpoczęcie, przywitanie uczestników, gości i prelegentów
09:30-10:10 Bakteryjne i drożdżowe szczepy piwne wykorzystywane w produkcji piw niskoalkoholowych
- Henry Shelonzek - Maddriver
10:10-10:50 Metody produkcji piw niskoalkoholowych - przegląd dostępnych technologii
- Filip Paprocki - Fermentum Mobile
10:50-11:30 Crowdfunding jako forma pozyskiwania dodatkowego kapitału do rozwoju browaru
- Tomasz Brzostowski - Browar Brodacz
11:30-11:50 Przerwa kawowa
11:50-12:30 Kombucha - aspekty naukowe i praktyczne. Szansa dla browarów?
- Mariusz Jakubowski
12:35-13:05 Zastosowanie drewnianych beczek w piwowarstwie
- Bartosz Nowak
13:05-13:45 Znakowanie piwa na etykiecie - jak prezentować informacje obowiązkowe, nieobowiązkowe oraz respektować prawa własności intelektualnej
- Dawid Siedlecki - Browar Paragraf
13:50-14:05 Przerwa kawowa
14:05-14:25 Oznaczanie zawartości Pediococcus ssp. i Lactobacillus ssp. w piwie i wpływ bakterii na smak piwa
- Klaudia Pinkasiewicz - PPNT Gdynia | Bio Laboratorium
14:30-14:45 Analizy chemiczne piwa
- Anna Wobalis - PPNT Gdynia | Bio Laboratorium
14:45-15:05 Podsumowanie spotkania. Panel dyskusyjny
Program wydarzenia może ulec zmianie.